Coq au vin recepten
-
tip
Coq au vin klassiek
Gevogelte, 120 min 8,0
-
tip
Coq au vin
Gevogelte, 150 min 7,9
-
Coq au vin aan spiesen
Gevogelte, 90 min 8,1
-
Coq au vin blanc
Gevogelte, 60 min 7,7
-
Coq au vin met kruidige knoedels
Gevogelte, 110 min 7,8
-
Coq au vin uit de slow cooker
Gevogelte, 240 min 7,9
-
Coq au vin van John Torode
Gevogelte, 100 min 8,0
-
Coq au vin van restaurant Coq d'Argent
Gevogelte, 125 min 7,7
-
Glutenvrije coq au vin
Gevogelte, 90 min 7,7
-
Makkelijke coq au vin
Gevogelte, 75 min 8,7
Coq au vin
Klassiek gerecht uit de Franse keuken, waarvoor in Frankrijk een jonge haan wordt gebruikt. Het bloed van de haan wordt opgevangen en bewaard met een scheut cognac, waardoor het niet stolt. De haan wordt niet geflambeerd, maar het bloed met de cognac wordt op het laatste moment aan de saus toegevoegd. ¹)
Coq au vin recept
Bestrooi een in stukken gesneden haan met zout en peper. Schil 12 zilveruitjes. Blancheer 125 g magere spekblokjes. Laat spek en uitjes in een braadpan met 60 g boter kleur krijgen. Haal ze eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe de stukken haan in de pan, roer een paar maal en doe de uitjes en het spek erbij. Verwarm een eetlepel cognac, doe hem in de pan en flambeer. Voeg 1 fles rode wijn, een bouquet garni en 2 geplette teentjes knoflook toe. Breng alles langzaam aan de kook, sluit de pan en laat de haan 1 uur pruttelen. Maak 200 g champignons schoon en snijd ze in stukjes. Sauteer ze in 30 g boter en doe ze bij de haan in de pan. Stoof ze 20-25 minuten mee. Meng kort voor het opdienen 60 g boter en 1 eetlepel bloem. Verdun het met wat warm stoofvocht en roer het beetje bij beetje door het vocht in de pan. Laat de bloem in de pan 5 minuten garen, voeg 3 eetlepels bloed toe en blijf 5 minuten langzaam roeren. Geef de coq au vin heet met gestoomde aardappeltjes of verse pasta. ²)
[ Bron: 'Wannée kookboek' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]
[ Beeld: hlphoto | Shutterstock.com ]