Coq au vin klassiek

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • boter
  • 250 g sjalotjes, grote exemplaren gehalveerd
  • 150 g gerookt spek, in blokjes
  • 1 haan, in stukken
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 g wortelen, in stukken
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 g kastanjechampignons, grote exemplaren in vieren, kleinere gehalveerd
  • maïzena (desgewenst)

Bereiden

Smelt wat boter in een pan en stoof de sjalotjes glazig. Voeg de spekblokjes toe en bak ze even mee. Haal sjalotjes en spek uit de pan en leg ze even opzij.

Smelt wat boter in een stoofpan met dikke bodem, voeg de stukken gevogelte toe en bak ze aan alle zijden bruin.

Voeg sjalotjes, spek, knoflook en wortelen aan het stoofpotje toe en kruid met tijm, laurier, peper en zout. Strooi de bloem erover en laat even meebakken.

Giet de wijn en de kippenbouillon erbij en laat een uur met deksel op een zacht vuurtje sudderen.

Voeg de kastanjechampignons toe en laat nog 15 minuten stoven. Controleer of alles goed gaar is.

Bind de saus eventueel met wat maïzena.

Kookboek

Het recept 'Coq au vin klassiek' is afkomstig uit het kookboek...

Geurige stoofpotjes

Anna Decock

Met klassiekers als coq au vin, lamsnavarin, bouillabaisse en met exotische gerechten als geurige Indische curry's, rijke Thaise melanges, bedwelmende Marokkaanse... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Waardeer dit recept (31 stemmen)

Coq au vin recept tips

Reacties op dit recept

  • melanieNiet moeilijk te maken. Als je een speksteen kachel hebt of een finoven, lekker laten pruttelen op de warme stenen. Geeft een gezellige ouderwetse wintersfeer / aroma in je huis...

    reageren

  • GerardEen verademing: eindelijk eens een recept waarin men weet dat 'coq' haan is en geen kip. Haan is veel lekkerder, minder vet ook: en 'plofhanen' bestaan gelukkig niet... En: het is heerlijk.

    • Tommie99 van de 100 gegeten 'kippen' zijn hanen! ;) Kippen zijn veel te waardevol om op te eten joh. Maar er kan er altijd eentje tussen zitten natuurlijk. ;) Wel enorm veel verschil van gewoon goede poelier met eigen beesten of grootgrutter voorverpakte plastic opblaasbeesten... :(

    • A.J.In de natuur is de verdeling hen haan bij vleeskuikens ongeveer 50/50. Niet 99/1. ;-)

    reageren

  • stansMooi recept, altijd succes. Lekker stokbroodje om te soppen, kruidenboter voor het genot. Voor de gezondheid een van diverse soorten sla samengestelde salade en daarbij wat je lekker vindt zoals tomaatjes, olijfjes. Er is zoveel.

    reageren

  • MartinDit recept is met fazant ook heel lekker, het vlees blijft lekker vast. En als je dan toch kip wil nemen, neem dan een oude soepkip van het erf van een boerke. Vol van smaak, geen vergelijk met dat wit, waterachtig produkt in de warenhuizen aangeboden wordt.

    reageren

  • RitaKan iemand mij vertellen waar haantjes te koop zijn, ik heb geen pasje van de Sligro!

    • MIedereen kan naar de Sligro, gewoon bij de balie een dagpas aanvragen.

    reageren

  • RienDas nou precies waar al onze grootgrutters in de fout gaan, uniforme producten en geen kwaliteit of keuze, we hebben het aan onszelf te danken, ik hoop dat je kennissen met een Sligro of Hamos pasje hebt. Wie weet gaat er van Delhaize een goede invloed uit... Ik vrees het ergste.

    reageren

  • DirkHallo, Ik heb dit recept al eens uitgeprobeerd met kwartels ipv haantjes. Ook voegde ik er kleine zilveruitjes aan toe. Ook heel smakelijk. Groet

    reageren