Coq au vin van John Torode
- 8 personen
- 100 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 grote kippen, in achten (dus 16 stukken in totaal)
- ca. 100 g boter
- 24 kleine sjalotjes, geschild
- 10 plakjes ontbijtspek of 200 g pancetta, in blokjes
- 3 teentjes knoflook, fijngewreven
- 1 fles stevige rode wijn
- 200 g kleine champignons, in plakjes
- grote hand fijngehakte peterselie
Bereiden
Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6).
Bestrooi de stukken kip royaal met zout en peper. Verhit 30 g boter in een stoofpan en braad de kippen met de helft van de sjalotten en de helft van het spek aan. Wacht tot ze kleur hebben, en voeg de knoflook en de wijn toe. Breng alles aan de kook, sluit de pan goed af en zet hem 1-1½ uur in de oven; de kippen moeten goed gaar zijn.
Verhit de rest van de sjalotten in een koekenpan met 50 g boter en een glaasje water. Als het water verdampt is, zijn de uien gaar. Voeg de rest van het spek en de champignons toe plus zo nodig nog wat boter. Doe er veel gemalen peper en een beetje zout bij. Roer tot het spek en de paddenstoelen goudbruin zijn geworden, en laat ze in de pan glijden. Roer er veel peterselie door en zet de pan op tafel.
Opmerking
'Elizabeth David braadde haar kip in zijn geheel, karameliseerde de uien in boter en suiker en deed ze tegen het eind van de oventijd in de pan. Anderen snijden de vogel in stukken en voegen aan het eind champignons toe. Sommige mensen vinden dat u een soepkip moet nemen, anderen geven de voorkeur aan een dikker beest. Zelf verwerk ik graag een kip die nog wat vet heeft, en ruïneer ik de textuur niet door een te lange garingstijd.' - John Torode
Kookboek
Het recept 'Coq au vin van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...
Kip
John Torode
In dit boek leert John Torode, chef-kok, je op elke wijze kip en ander gevogelte te bereiden. De gerechten in dit boek zijn klassiek, eigentijds en overheerlijk. Recepten... lees verder
© Unieboek