Coq au vin van restaurant Coq d'Argent

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 26 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 maïskippenbouten en 2 borsten (met bot)
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 ui, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
  • 1 lente-uitje
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter rode wijn
  • bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 g rauwe doorregen bacon, in reepjes gesneden
  • 200 g champignons
  • 12 kleine uitjes, gepeld
  • 2 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 2 tot 3 eetlepels olijfolie of geklaarde boter
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • handvol bladpeterselie, fijngehakt

Voorbereiden

Snijd de kippenbouten door het gewricht in tweeën, zodat je een dij en een drumstick hebt. Snijd de borststukken dwars door het bot heen in vier stukken. Doe de in blokjes gesneden groenten, lente-ui, tijm, laurierblad, knoflook en wijn in een kom en hussel de stukken kip grondig door het mengsel. Dek de kom af met folie en laat de kip een nacht in de koelkast marineren. Het kan eventueel ook 6 uur bij kamertemperatuur.

Bereiden

Verwarm de oven na het marineren voor op 170 °C. Neem de stukken kip uit de kom en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud overtollige bloem af. Zet een braadpan op matig vuur, giet de olijfolie erin en bak de kip rondom goudbruin. Schenk de marinade met de groenten over de kip in de braadpan. Zet het vuur hoog en laat alles aan de kook komen.

Giet de bouillon erbij. Zet de braadpan in de oven. Haal na 55 tot 60 minuten de kip uit de pan en giet de saus door een zeef in een kom. Giet de saus terug in de braadpan en laat hem tot de gewenste dikte inkoken. Leg de stukken kip in de saus en laat ze voor het serveren op laag vuur door en door warm worden.

Bak intussen de bacon in een koekenpan op matig vuur uit tot hij bruin beginnen te worden. Roerbak de champignons en uitjes even mee tot ze allemaal van een filmpje vet voorzien zijn.

Verhit voor de croutons de olie of geklaarde boter in een koekenpan op matig vuur. Snijd de sneetjes brood elk in 4 driehoekjes, doe ze samen met de knoflook in de pan en bak ze krokant en bruin. Schep de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de coq au vin in een serveerschaal. Schep de garnering van bacon en champignons over de kip en leg de croutons erop. Strooi voordat je de schaal op tafel zet nog wat gesnipperde peterselie over de kip.

Kookboek

Het recept 'Coq au vin van restaurant Coq d'Argent' is afkomstig uit het kookboek...

Proef Londen

'Proef Londen' is een reisgids, een eetgids, een leesboek en ook een kookboek. En dat is een mooie combinatie! Alle restaurantjes, culi-markten, eetwinkels en cafés... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Coq au vin tips

Reacties op dit recept

  • marianne Een geweldig recept erg lekker! Een dikke 9 waard!