Jamie Oliver: kip uit de oven zonder omkijken

4 personen
bereiden

waardering 8obv 74 waarderingen

Bevat per portie

301 kcal
24,8 g eiwit
15,2 g vet
17 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 4 grote rijpe tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 6 kippendijfilets, zonder vel
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bosje verse tijm (15 g)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4.

Snijd de tomaten in kwarten en leg ze in een grote ovenschaal of braadslede (ongeveer 25 bij 30 cm). Snijd de gepelde uien in grove partjes, verwijder de zaadjes uit de paprika's en snijd het vruchtvlees in grove stukken en doe ze samen met de kippendijen bij de tomaten.

Druk de teentjes knoflook met de achterkant van je mes plat, voeg ze toe aan de ovenschaal, rits er de tijmblaadjes bij en strooi er het paprikapoeder over. Voeg de olie, de balsamicoazijn en een flinke snuf peper en zout toe, hussel alles goed door elkaar en spreid het zodanig in de schaal uit dat er geen groenten op de stukjes kip liggen. Zet de schaal ongeveer 1 uur in de oven, of tot de kip goudbruin en gaar is. Keer de stukken kip gaandeweg een paar keer om en bedruip ze met het braadvocht uit de schaal.

Zet de kip in de schaal op tafel en serveer er een frisse, groene salade bij. Je kunt er ook een schep rijst of polenta bij geven, of een stuk knapperig brood om het vocht mee op te deppen.

Tip

Als je de teentjes knoflook ongepeld meebakt worden ze heerlijk zoet - knijp ze uit hun jasje en smullen maar!

Opmerking

Iedereen heeft een moeiteloos kiprecept zoals dit nodig - het is het soort maaltijd waar je op kunt terugvallen als je geen tijd hebt om lang in de keuken te staan. Het is een kwestie van de ingrediënten die je lekker vindt snijden, snipperen, mengen, marineren en bakken. De voorbereiding is zo gepiept en vervolgens laat je de oven al het werk doen.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: kip uit de oven zonder omkijken' is afkomstig uit het kookboek...

Bespaar met Jamie

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal in deze tijden van financiële onzekerheid? In het nieuwe kookboek van... lees verder

© 2013 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Kip oven tips

Reacties op dit recept

  • Loes Erg lekker. Je kunt er, wat ik gedaan heb, krieltjes bij in doen of alles wat je aan groenten in de koelkast hebt. Makkelijk en aan te bevelen recept.
    • Kim Kun je de krieltjes het hele uur in de oven laten? Of doe je deze er later bij?
    • Daan Krietljes kunnen prima een uur erbij in de oven!
  • Jan Super lekker recept. Zullen wij zeker vaker eten. Bij het recept hebben wij een paprika extra gedaan!
  • Annette Lekker recept, ik heb er behalve de paprikapoeder ook een theelepel chiliflakes bijgedaan voor wat extra pit. En ook wat meer ui en paprika. Weinig voorbereiding en een lekkere maaltijd!
  • Judith Prima voor een keer maar dit gaat geen favoriet van ons worden.
  • Bea Gemakkelijk en lekker recept waarvan de heerlijke geur het huis vulde. Kip kleurde mooi. Wij hebben het gegeten met een lekker broodje waarmee we konden soppen. Wel extra paprika, tomaat en ui erbij gedaan, daarmee voldoende voor vier personen. Dit recept houden we erin.
  • Kees Driedubbele hoeveelheid balsamico nemen en dat in een steelpannetje even laten koken met honing. Dit vervolgens over het gerecht schenken en dan in de oven. Reken maar dat dan de kip kleverig wordt en veel lekkerder ... !
    • Mara Heel goed idee Kees! Gedaan en was heerlijk... en de kip ook kleverig!
    • lenny Hoeveel honing? Ben niet zo handig in de keuken :)
    • Mat Ik zou kiezen voor 1 of 2 eetlepels honing, niet tevreden? Doe je het den volgende keer anders... koken doe je met gevoel en niet met recepten. Deze dienen puur als leidraad.
    • Pierre Wat een achterlijke opmerking op een normaal gestelde vraag!
    • Christiaan Ik kook absoluut niet op gevoel, altijd met recept. Wel geef ik mijn eigen draai eraan, maar een leidraad heb ik echt wel nodig hoor.
    • Roef Slecht geslapen Pierre?
  • Harold Het was heerlijk! Zal het zeker vaker bereiden. Tip van honing meegenomen.
  • Laura Heb deze al een aantal malen gemaakt, is echt heel lekker. Zelf nog een paar toevoegingen gedaan.
  • oswald Heerlijk!
  • Anne Kun je dit recept een dag van te voren maken?
    • Linda Anne, ik zou het niet van te voren klaarmaken, ik denk het lekkerst is het als het vers is.
  • Linda Wat was dat lekker! Iedereen smulde ervan. Wat een goed idee met de extra balsamico met honing, echt heerlijk! Dat is een goed idee met Pasen klaar te maken als er weinig tijd is en je gezellig bij elkaar wilt zijn. Maar er moet wel veel meer groenten bij, voor mij helemaal als groentefreak haha
  • Corine Jammer dat er wordt aangeraden de kip meermalen te draaien en te bedruipen met het vocht, dus niet wat je noemt "geen omkijken naar".
    • Ladybug Dat is precies wat ik ook dacht!
  • Paulina Dit is een zeer geslaagd recept, met wat aanpassingen vanuit tips van de andere review-ers, zoals extra balsamico, honing, krieltjes en chili slices. Zelf toegevoegd: kastanjechampignons, courgettes en paarse spruitjes. De kippendijen ingesmeerd met Tikka kruiden.
    • Kiki Paulina, de spruitjes, champignons en courgette dan ook 1 uur in de oven?
  • Twent Zonder omkijken? Waarom dan af en toe de kip omdraaien?
    • Loes Omdraaien met je ogen dicht.
    • Jacqueline ??????
    • Henk B. Omdraaien is toch wat anders dan omkijken?
  • GK Dan draai je de kip toch lekker niet om, heb je er echt geen omkijken naar...
    • samira Hahahahahahaha precies.
    • Ingrid Hihi
  • Kiek. Super makkelijk en geweldig lekker! Met de beentjes omhoog en daarna... smullen maar! Wij hebben er een stokbroodje bij gesopt.
  • Clemence Kan ik alles de dag van tevoren alles snijden en onder elkaar husselen en dan de dag erna in de oven