Jamie Oliver: kip piri-piri
bereiden
Ingrediënten
- 4 grote kippendijen, met vel en bot
- olijfolie
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 6 takjes verse tijm
- koriander
- voor de piri-pirisaus
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 of 2 piri-piripepers
- 2 eetlepels zoet, gerookt paprikapoeder
- 2 citroenen
- 4 eetlepels wittewijnazijn
- 2 eetlepels worcestersaus
- een grote bos vers basilicum
Bereiden
Verhit de oven tot 200 ºC (gasovenstand 6). Zet een grote grillpan op hoog vuur.
Leg de kippendijen met het vel naar onderen op een plastic snijplank en maak een paar sneetjes in elk van de stukken vlees. Sprenkel er olijfolie over, strooi er zout en peper op en leg de dijen met het vel naar boven in de hete grillpan. Gril ze tot de onderkant mooi goudbruin is en keer ze dan om. Was je handen. Keer de stukken kip om.
Pel de rode ui en doe hem met de gepelde teentjes knoflook, de pepertjes (zonder steeltjes), het paprikapoeder, de geraspte schil van de citroenen en het sap van 1 citroen in de blender. Doe er de wittewijnazijn, de worcestersaus, een flinke snuf zout en peper, het basilicum en een scheutje water bij, en hak het mengsel tot een gladde saus.
Snijd de paprika's in reepjes en leg ze in de grillpan. Draai het vuur iets lager en houd de reepjes paprika continu in beweging.
Schenk de piri-pirisaus in een passende braadslede. Leg er de reepjes paprika op en schuif ze een beetje aan de kant. Leg er de stukken kip bij. Strooi er de takjes tijm over en zet de braadslede in het midden van de hete oven, ongeveer 10 minuten of tot ze gaar zijn.
Haal de kip uit de oven, strooi er een paar blaadjes koriander over en zet de braadslede op tafel.
Extra benodigd
Blender
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: kip piri-piri' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie in 30 minuten
Jamie Oliver
Jamie laat zien dat je binnen 30 minuten een fantastische, complete en verse maaltijd op tafel kunt zetten. 'Jamie in 30 minuten' bewijst dat dat met een paar handige... lees verder
© 2011 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusKip oven tips
Reacties op dit recept
-
hans
Ja ja erg lekker, maar de lekkerste kip piri-piri eet je toch echt in Portugal langs de kant van de weg, gegrild boven een half oliedrum, halve citroenen er bovenop en de zon op je kop...
- Joost Maar hoe haal je die kip dan in huis? Dit recept kan je thuis maken, die kip die jij beschrijft niet...
- Marcelõ @Hans: Helemaal me evens! Alleen in Portugal en op een half olievat ! Ik heb dit gegeten ergens in 1986 net buiten Estádio da Luz in Lisabon (Benfica) Top !
- henny Ik ga dit recept maken, het lijkt mij lekker.
- indo Een restaurant op de weg vlak bij Albufeira met de naam: theadorakis of daarop lijkend. HEERLIJK. Ze hebben alleen maar (toen) kip piri piri, heet of erg heet. Ga zelf maar eten.
- Connie Ik vind het recept helemaal niet lekker met name de saus.
- guyido In Zuid-Afrika worden ook veel piri piri recepten gedaan, onder andere kippenlever piri piri uit Mozambique.
- N.R. Ik mis totaal de piri-piri op de kip bij Jamie. De enige echte piri-piri kip in Portugal wordt ingewreven met piri-piri, zout en gegrilled op een hout(skool) vuurtje. Kippen natuurlijk ook van een ander kaliber. En inderdaad, Indo, heel vroeger in Olhos de Agua (Albufeira) kantine op het strand, alleen maar kip, ZALIG!
-
puck
Wat zijn piri-piri pepers? Ik woon in frankrijk en heb ze hier nog nooit ergens gezien. Voldoen gedroogde rode pepertjes ook?
- Mabel Piri-piri is een kleine, zeer hete, rode peper. Je kunt er eventueel ook 'Madame Jeanette' voor nemen (al heeft die een wat ander aroma). In Frankrijk heb ik echt hete pepers alleen gezien op sommige markten in Parijs waar veel allochtonen komen. Wél kun je vrijwel overal 'Harissa' krijgen als pasta in pot of tube; dat lijkt, vind ik, veel op Piri-piri.
- Olga Pepertjes zijn te koop in zaken zoals 'Grand frais' in Frankrijk. En goed te bewaren in de vriezer!
- Aida Het is erg lekker recept. Ik ken hem al van Delicious.
-
henk jan
Het gerecht van Jamie is oké, maar de echte piri piri kip is met piri kruiden grof zout. Wat ik doe is dat ik de kip op kamertemperatuur laat komen (uurtje uit de koelkast), daarna met piri kruiden grof zout en teentje koflook in blender (goede olijfolie) insmeren, de bakplaat met roomboter insmeren, citroen in stukken snijden erbij, afdekken met zilverfolie en dan 3 uur op 100 graden in de oven. Daarna gril op 220 zetten en dan ongeveer 15-20 minuten met huid naar boven grillen (blijf erbij, check de huid goed). Vleestomaat (bio) met ui in plakjes, knoflooksnippers en grof zout met lekkere olijfolie erover en dan smullen maar.
- Aida Oh, ik probeer dat ook.
- luc Effectief dat frango piri piri restaurant is in Guia tegen Albufeira. Voor thuis kan je de piri piri vervangen door piment d'espelette, baskische peper.
- Peter Zojuist Jamie dit op TV zien maken. Dit recept klopt helemaal niet. Hij gebruikt voor 8 dijen sap van een halve citroen, 2 eetlepels azijn en een theelepel gerookte paprikapoeder. Ik had hiervoor helaas dit recept geprobeerd en het is enorm zuur en echt niet lekker.
- hans Nog even dit, ipv zoete paprika en piri piri pepers kun je ook hete pimenton gebruiken, of zoete pimenton en dan wel de piri piri...
- carla Wat te denken van Espelette, de franse paprika(poeder)?
- kars Alleen een halve citroen gebruiken is beter. Door de saus heb ik een hele gerookte paprika gedaan die ik boven het gasfornuis heb gerookt. Om de saus wat krachtiger te maken heb ik een een eetlepel jus (uit een flesje) bijgedaan. De kip (kipfilet) heb ik stiekem ook nog een beetje gekruid met kipkruiden. Nadat het kort is gebakken in de pan insmeren met de piri pirissaus en een uurtje laten staan. Daarna pas alles de oven in. Dan smaakt het erg goed!
- Mary Dit recept klopt helemaal niet! Er worden veel te veel zuren toegevoegd (zest van 2 citroenen, sap van 1 citroen en nog eens 4 el wijnazijn) en te veel paprikapoeder! Het is echt niet te eten!