Stoofpot van kip en citroen
bereiden
Ingrediënten
- 1 grote kip, schoongemaakt en in stukken
- 100 g bloem, om door te halen
- 100 ml zonnebloemolie, om in te bakken
- 2 rijpe citroenen
- 100 ml witte wijn
- voor de soffritto
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 1 witte ui (200 g), fijngehakt
- 3 stengels bleekselderij (250 g), fijngehakt
- 3 middelgrote wortelen (200 g), fijngehakt
- 1 lange reep citroenschil
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 5 takjes rozemarijn
- 5 middelgrote laurierbladeren
Bereiden
Verhit de olie voor de soffritto in een grote braadpan of koekenpan met deksel en bak alle ingrediënten tegelijk. Wrijf intussen de stukken kip in met zout en peper, wentel ze door de bloem en klop overtollige bloem eraf.
Verhit de zonnebloemolie in een aparte pan en bak de stukken kip goudbruin. Wacht tot de ingrediënten voor de soffritto zacht zijn en de kip aan alle kanten goudbruin is. Doe dan de kip bij de soffritto. Giet de resterende olie weg.
Snijd de citroenen doormidden, knijp het sap uit over de kip en doe de citroenhelften ook in de pan. Roer goed, zodat de smaken mengen. Voeg de witte wijn toe en laat een paar minuten inkoken tot de sterke geur van de wijn is verdampt. Giet er 500 ml water bij en laat met deksel op laag vuur ongeveer 1 uur pruttelen, of tot de kip helemaal gaar en heel zacht is. Roer af en toe, zodat de kip niet aanbakt.
Schep voor het opdienen een eventueel teveel aan vet af. Serveer met gestampte aardappelen met Parmezaanze kaas en cavolo nero of spinazie.
Opmerking
Kip en citroen vormen altijd een prachtige combinatie. Deze heel eenvoudige stoofpot is een heerlijk avondmaal en kan lekker blijven pruttelen tot je honger krijgt: je hoeft je dus geen zorgen te maken over de timing.
Kookboek
Het recept 'Stoofpot van kip en citroen' is afkomstig uit het kookboek...
Mangiare!
Katie Caldesi
Iedere fan van de Italiaanse keuken weet dat elke streek in Italië trots is op zijn eigen unieke recepten. Het zijn juist deze locale verschillen die de Italiaanse... lees verder
© Kosmos UitgeversKip tips
Reacties op dit recept
- Rita Lijkt mij een heerlijk recept, zaterdag voor de Pasen dus!
- Sandra Helemaal geweldig.
- Hans Erg lekkere combinatie met de spinazie en gepureerde kruimige aardappelen. Maar, pas op, het is snel te zuur...