Kip met boemboe Bali
bereiden
Ingrediënten
- 2 stengels citroengras
- 3 eetlepels neutrale olie
- 3 djeroek poeroetblaadjes
- 600 g kipfilet, in blokjes van 2 cm
- 250 ml kokosmelk
- 2 eetlepels tamarindepulp
- voor de boemboe
- 2-3 rode rawits
- 2 stengels citroengras
- 1 cm laoswortel
- 1 cm gemberwortel
- 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 4 kemiri-, macadamia- of cashewnoten
- 4 lange lomboks
- 1 theelepel peperkorrels of 5 peperbessen
- 1 theelepel korianderzaad (ketoembar)
- 1 eetlepel koenjit (kurkuma)
- 2 eetlepels palmsuiker, geraspt
- voor erbij
- kleefrijst
- ½ bosje korianderblad
- gebakken sjalotten
Bereiden
Maak eerst de boemboe. Haal de pitjes uit de rawits en snijd de rest klein. Snijd het citroengras (alleen het wit) en de laos- en gemberwortel klein. Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een vijzel of blender en maak er een homogene massa van; voeg wat water toe als het mengsel te dik is.
Snijd het wit van het citroengras voor de kipschotel klein. Bak de boemboe in een wok of koekenpan met hete olie. Voeg het citroengras en de djeroek poeroetblaadjes toe en bak ze in 30 seconden al roerend bruin.
Doe er de blokjes kip bij en bak ze bruin. Voeg 250 ml water, de kokosmelk en de tamarinde toe en meng alles rustig. Voeg wat zout toe en laat alles 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Wacht tot de kip gaar is en houd de pan nog 5 minuten op het vuur. Zet het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat alles nog 3 minuten pruttelen.
Serveer het gerecht met gestoomde kleefrijst of gewone witte rijst. Bestrooi het gerecht met fijngehakt korianderblad en gebakken sjalotten.
Extra benodigd
Vijzel of blender
Kookboek
Het recept 'Kip met boemboe Bali' is afkomstig uit het kookboek...
Selamat makan!
Sandra Mahut
Met dit kookboek zet je binnen een handomdraai exotische Balinese gerechten op tafel. Mie en nasi gorenggerechten, sambals, vegetarische gerechten... lees verder
© Good CookKipfilet tips
Reacties op dit recept
- arno 7 hete pepers EN een eetlepel zwarte peper. Wauw...