Kort gebakken kipfilet met gebarsten tomaten
bereiden
Ingrediënten
- 2 kipfilets (in totaal 450 tot 550 g)
- 1 groot sjalotje
- 3 teentjes knoflook
- handvol bieslook
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
- snufje gemalen gedroogde chilivlokken
- 500 g kerstomaten
- 2 eetlepels rodewijnazijn
Bereiden
Dep de kipfilets droog en bestrooi ze aan weerszijden met zout en zwarte peper. Leg ze tussen 2 stukken bakpapier of vershoudfolie en sla ze plat met een deegroller of vleeshamer tot ze ongeveer 5 mm dik zijn. Snijd het sjalotje in dunne ringen, snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes en snijd het bieslook fijn. Zet alles afzonderlijk apart.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog-hoog vuur. Schenk er 3 eetlepels olie in en leg de kipfilets erin. Druk ze stevig aan met een spatel, zodat ze goed contact maken met de pan en bak ze zonder ze te verplaatsen 4 tot 6 minuten, tot de onderkant diep goudbruin is en er een brede streep gaar vlees langs de rand zit. Til ze ongeveer halverwege aan één uiteinde op en laat de olie eronder stromen; leg ze daarna weer neer. Keer ze en bak ze nog 1 tot 2 minuten, tot de andere kant licht goudbruin is en ze net gaar zijn. Leg ze op een bord.
Zet het vuur middelhoog en schenk de resterende 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de knoflook en het sjalotje toe en bak ze al roerend 1 tot 2 minuten, tot het sjalotje doorzichtig is en de knoflook licht goudbruin begint te worden. Breng op smaak met zout en een snufje gedroogde chilivlokken. Voeg de tomaten toe en bak ze 4 minuten, of tot het vel rimpelig begint te worden; roer af en toe. Druk er voorzichtig op met de bolle kant van een lepel tot ze openbarsten en hun vocht loslaten (druk ze niet plat, maar laat ze gewoon openbarsten). Bak ze nog ongeveer 2 minuten, tot ze iets sausachtiger worden. Roer de azijn erdoor. Haal de saus van het vuur en roer het bieslook erdoor. Schep de saus over de kipfilets.
Extra benodigd
Bakpapier of vershoudfolie
Opmerking
Hoewel kipfilets mateloos populair zijn, kunnen ze zwaar tegenvallen. Ze zijn heel mager - wat sommige mensen erg prettig vinden - en kunnen daardoor vrij smakeloos en droog zijn. Maar als ze goed zijn, zijn ze verrukkelijk. Als je ze hoofdzakelijk aan één kant bakt, krijg je een lekker korstje en een prachtige bruine kleur, en worden ze niet te gaar. En mocht je ze toch iets te lang bakken, dan is er een frisse, sappige tomatensaus om je fout te maskeren.
Kookboek
Het recept 'Kort gebakken kipfilet met gebarsten tomaten' is afkomstig uit het kookboek...
That Sounds So Good
Carla Lalli Music
Met 'That Sounds So Good' is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt. De truc is om je repertoire zo uit te breiden dat je altijd genoeg inspiratie hebt voor precies dat moment van de week: van drukke werkdagen tot aan
... lees verder © Carrera culinair