Broodje zalmburger
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
bevat per portie
- 730 kcal
- 37 g eiwit
- 40 g vet
- 56 g koolhydraten
Ingrediënten
- 2 sneetjes oud witbrood
- 25 g gepelde pistachenootjes
- 2 eiwitten
- 400 g verse zalmfilet, direct uit de koelkast
- 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
- 2 eetlepels verse dille, gehakt
- 3 eetlepels boter of vloeibare margarine
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 4 volkoren piramide broodjes
- ½ komkommer, in plakjes
Bereiden
Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine. Voeg de pistachenootjes toe en maal het geheel tot een fijne panade. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. Doe dit mengsel over op een bord. Klop in een diep bord één van de eiwitten los.
Snijd de zalm in stukken en hak ze in de keukenmachine in heel kleine stukjes.
Meng het andere eiwit met 1 volle theelepel zout, de gemalen koriander en royaal (citroen)peper erdoor. Schep er tot slot 1 eetlepel dille door.
Vorm het zalmmengsel tot vier burgers. Haal ze eerst door het losgeklopte eiwit en daarna door het broodkruim. Druk het broodkruim goed aan. Verhit de boter in een koekenpan en bak de zalmburgers in 6-8 minuten goudbruin en net aan gaar, keer ze regelmatig.
Meng de yoghurt met mayonaise, 1 eetlepel dille en zout en peper naar smaak. Snijd de piramide broodjes open en bestrijk de snijvlakken met dit sausje. Verdeel de plakjes komkommer over de onderkanten en leg de zalmburgers erop. Leg de bovenkanten van de broodjes er schuin op.
Extra benodigd
Keukenmachine
Variatietip
Dit is echt een recept om zelf naar eigen inzicht op te variëren. Vervang bijvoorbeeld de dille door dragon en voeg wat mosterd toe. Bij andere vissoorten is het lekker om met de gemalen koriander ook wat gemalen komijn en sinaasappelrasp toe te voegen. Of laat deze kruiden weg en voeg simpelweg wat kerriepoeder of currypasta toe. En in plaats van burgers kun je er ook stuitergrootte balletjes van maken en deze met het sausje serveren als borrelhapje.
Vervangende vis
Kabeljauw, tilapia, pangasius, wijting
Kookboek
Het recept 'Broodje zalmburger' is afkomstig uit het kookboek...
Over VIS & VIS
het Nederlands Visbureau
'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder
© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis