Gebakken ricotta

8 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg ricotta
  • olijfolie, om te besprenkelen
  • 1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
  • een paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 eetlepel fijngeraspte onbespoten sinaasappelschil

Bereiden

Doe de ricotta in een vergiet of zeef bekleed met mousseline (kaasdoek) en zet het op een kom. Dek af en laat 3 tot 4 dagen uitlekken in de koelkast, afhankelijk van hoe stevig je de gebakken ricotta wilt hebben.

Verwarm de oven voor tot 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort de ricotta voorzichtig op de gereedstaande bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi er naar smaak zout en peper over. Zorg dat de ricotta volledig bedekt wordt met olie. Bak de ricotta 10 tot 15 minuten, of tot hij een mooie gouden kleur heeft.

Haal de ricotta uit de oven en zet de oven tot 100 °C. Bestrooi de ricotta met de rozemarijnnaaldjes, tijmblaadjes en de geraspte sinaasappelschil, zet de kaas weer in de oven en bak hem nog 10 minuten.

Leg de ricotta op een snijplank. Serveer de kaas terwijl hij nog warm is.

Extra benodigd

Kaasdoek, bakpapier

Tips

Dit is de traditionele Zuid-Italiaanse manier om ricotta te bakken, ricotta infornata genoemd. Laat als je de tijd hebt de ricotta uitlekken zodat hij stevig wordt; begin in dat geval een paar dagen van tevoren met dit recept. Je kunt eventueel druiven, olijven of vijgen aan de ricotta toevoegen nadat je de oventemperatuur verlaagd hebt om de smaakmakers die laatste extra 10 minuten te laten intrekken. Je kunt de gebakken ricotta ook serveren als dessert, bestrooid met pistachenoten en besprenkeld met honing.

Kookboek

Het recept 'Gebakken ricotta' is afkomstig uit het kookboek...

Cornersmith

Lokale (seizoens)producten, duurzaamheid, conserveren en niets verspillen zijn dé succesfactoren van eetcafé en inmakerij Cornersmith in Marickville... lees verder

© Good Cook

Overige recepten tips