Polenta uit de oven met pittige relish
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 600 ml melk
- 100 g polenta
- 25 g boter, in blokjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel polenta, extra
- voor de relish
- 1 eetlepel olie
- 2 rode uien, grof gehakt
- 500 g pruimtomaten, grof gehakt
- 1 grote rode chilipeper, fijngehakt
- ¼ theelepel pittige Mexicaanse kruiden, of naar smaak
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel rodewijnazijn
Voorbereiden
Breng in een pan de melk aan de kook. Verwarm de melk op middelhoog vuur en voeg de polenta geleidelijk toe; klop tot het mengsel dik wordt. Roer 20 minuten lang met een pollepel of tot de polenta van de rand loskomt. Haal de polenta van het vuur en roer de boter erdoor. Breng op smaak.
Vet een bakblik van 20 x 30 cm licht in. Schenk de polenta in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
Bereiden
Verhit de olie in een koekenpan en roerbak de ui 3 minuten op hoog vuur. Voeg de tomaat, chilipeper, Mexicaanse kruiden, suiker en azijn toe. Laat het geheel 20 minuten pruttelen tot de relish dik is; roer af en toe. Voeg naar smaak zout toe.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Stort de polenta op een snijplank, snijd hem in vierkanten van 5 cm en dan in driehoeken. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi ze met wat extra polenta. Bak ze in 10 minuten goudbruin met een krokant korstje. Serveer ze heet of warm met warme relish.
Extra benodigd
Bakblik van 20 x 30 cm, bakpapier
Kookboek
Het recept 'Polenta uit de oven met pittige relish' is afkomstig uit het kookboek...
Vegetarische gerechten
diverse auteurs
'Vegetarische gerechten' biedt een collectie van de heerlijkste internationale recepten: voorgerechten en snacks, salades, pasta's, rijstgerechten, maar ook... lees verder
© De Lantaarn