Zachte polenta met worstjes en ragu
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 500 g verse (Italiaanse) varkensworstjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 500 ml Italiaanse gezeefde tomaten (passata)
- 150 ml droge rode wijn
- 6 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngesneden
- 300 g instant polenta
- versgeraspte Parmezaanse kaas, voor erbij
Bereiden
Knijp voor de ragu het worstvlees uit de velletjes; doe het in een kom en prak het fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 5 minuten zacht en goudgeel. Roer het worstvlees erdoor, bak het bruin en druk met een pollepel de klontjes stuk. Voeg de passata en wijn toe en breng de saus aan de kook. Roer de zongedroogde tomaten erdoor en laat de saus 30 minuten zachtjes koken, tot hij wat dikker is geworden. Roer af en toe even door en breng op smaak met zout en peper.
Breng ondertussen 1,4 liter water met 2 theelepels zout aan de kook. Strooi de polenta daar langzaam in terwijl u voortdurend roert om klontjes te voorkomen. Kook de polenta al roerend 10 minuten op laag vuur, tot de massa dik wordt en de consistentie heeft van aardappelpuree.
Verdeel de polenta snel over vier grote, warme soepborden en maak een kuiltje in het midden van elke portie. Schep daar de worstsaus in en serveer de polenta; geef de Parmezaanse kaas er apart bij.
Opmerking
'Dit is echte winterkost uit Noord-Italië, waar polenta een belangrijke bron van koolhydraten vormt. Ik ben eens naar een polenta-avond geweest, waar een dampend hete dikke pap direct werd uitgegoten op een groot houten bord dat midden op tafel stond. De saus werd in een holte midden in de polenta gelepeld en iedereen rond de tafel at rechtstreeks van het gerecht, zodat borden overbodig waren. In sommige trattorias in de bergen wordt dit nog steeds zo gedaan.' - Maxine Clark
Kookboek
Het recept 'Zachte polenta met worstjes en ragu' is afkomstig uit het kookboek...
Maxine Clark's Italiaanse keuken
Maxine Clark
Dit boek is een professionele gids voor alle belangrijke technieken en ingrediënten van de Italiaanse keuken. Maxine verzamelde de recepten tijdens haar vele... lees verder
© Tirion Uitgevers