Kroketjes met serranoham
bereiden
Ingrediënten
- 3 eieren
- 50 g gare vleesrestjes
- 50 g serranoham
- 1½ liter olijfolie om te frituren + 4 eetlepels voor de roux
- 60 g bloem
- 500 ml melk
- nootmuskaat
- 150 g paneermeel
Bereiden
Doe een dag tevoren een ei in een pannetje, zet het onder water en kook het 6 minuten. Laat het ei onder stromend koud water schrikken. Pel en hak ze fijn. Hak vervolgens het vlees en de ham.
Verhit voor een roux de 4 eetlepels olie in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat deze op matig vuur, terwijl je voortdurend roert, bruin kleuren. Giet er geleidelijk de melk bij en blijf roeren om klontvorming te voorkomen. Laat de saus 5 minuten koken terwijl je blijft roeren. Meng het gehakte ei, het vlees en de ham erdoor. Breng de ragout op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat. Laat de ragout nog 20 minuten op heel laag vuur staan. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar de ragout op een koele plek tot de volgende dag.
Verhit op de dag zelf de olijfolie in een diepe pan tot 165 °C.
Klop de rest van de eieren los in een kom. Bestrooi de bodem van een grote schotel met paneermeel met wat zout en peper erdoor. Schep met een eetlepel kleine porties van de ragout en vorm er ovale kroketjes van. Haal die door de losgeklopte eieren en dan door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze rondom met een laagje bedekt zijn. Bak ze in kleine porties 3 tot 4 minuten in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze onmiddellijk.
Kookboek
Het recept 'Kroketjes met serranoham' is afkomstig uit het kookboek...
Tapas, 80 recepten stap voor stap
Valérie berry
Tover in een handomdraai een keur aan tapas op je bord. Van klassiekers als albóndigas (gehaktballetjes), tortillas, patatas bravas, sardinas en escabeche tot... lees verder
© Good Cook