Pa amb tomaquet (tomatenbrood)

6 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 12 sneetjes ciabatta
  • 6 zeer rijpe tomaten
  • olijfolie
  • zeezout

Bereiden

Verhit de oven tot 180 °C. Snijd de teentjes knoflook doormidden. Rooster het brood 5 minuten lichtjes in de oven en wrijf elke snee royaal in met de snijvlakken van het knoflookteentje.

Halveer de tomaten en wrijf de snijvlakken over de stukken toast. Druk zoveel mogelijk van het tomatenvocht in het brood en gooi het tomatenvel weg. Besprenkel het geheel met olijfolie, strooi er zout over en eet het brood meteen op, voordat het zompig wordt.

Als de tomaten niet zacht en sappig zijn, rasp je ze boven een kom en roer je er 2 eetlepels olijfolie door. Ben je een knoflookliefhebber, dan kun je in een vijzel een pasta maken van knoflook, zout en een beetje olijfolie. Strijk de pasta uit over het brood en verdeel er dan de geraspte tomaten over.

Lekker met: Catalanen zeggen dat pa amb tomaquet een maaltijd op zich is, maar ze leggen er zelf toch nog graag iets extra's bovenop, zoals een ansjovisje, een plak ham (jamón in Spanje, pernil in Catalonië of prosciutto in Italië) of een plak manchego (wat geraspte pecorino is ook lekker).

Opmerking

'De Catalanen zijn zo dol op deze vorm van crostini dat ze ze zelfs bij het ontbijt eten en als hapje aan hun kinderen voorzetten zodra die thuiskomen uit school. Dit gerechtje staat of valt met een smakelijke, zeer rijpe tomaat, dus kun je dit hapje het best laat in de zomer maken. De olijfolie moet de beste extra vergine zijn die je maar kunt vinden, en neem daarnaast een kwaliteitsbrood in landelijke stijl. De knoflook is naar keuze - Catalaanse puristen zouden die niet gebruiken, maar wij vinden dat je met knoflook van een lekker ontbijtbroodje een verrukkelijk voorafje voor bij het diner maakt.' - Lucio Galletto & David Dale

Kookboek

Het recept 'Pa amb tomaquet (tomatenbrood)' is afkomstig uit het kookboek...

De keukens van de Middellandse zee

'De keukens van de Middellandse Zee' toont aan de hand van verhalen, recepten en schitterende fotografie de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen. De liefde voor olijfolie, knoflook, ansjovis, pepertjes

... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Tapas tips