Gewokte tofu met lentegroenten
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 250 g tofu, in dobbelsteentjes
- 300 g snijbonen, in schuine stukken
- 300 g broccoli, in plakjes
- 200 g peultjes
- bloem
- olijfolie of kokosvet
- 300 g taugé
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- voor de marinade
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 rood of groen chilipepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
- 5 eetlepels sojasaus
- 5 eetlepels gemberstroop (of een andere stroop)
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels sesamolie
Voorbereiden
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Lef de tofublokjes 30 minuten in de marinade. Bedruip ze nu en dan met de marinade.
Bereiden
Breng gezouten water aan de kook en kook de snijbonen beetgaar, haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
Kook de broccoliplakjes beetgaar, niet langer dan 3 minuten. Schep ze uit het water en laat ze uitlekken.
Kook de peultjes beetgaar en giet ze af.
Neem de tofu uit de marinade en bewaar het vocht. Wentel de tofublokjes even door wat bloem.
Verwarm wat olijfolie of kokosvet in de wok en bak de tofu op een hoog vuur tot de blokjes een krokant korstje hebben. Schep ze uit de wok.
Verwarm opnieuw wat olijfolie of kokosvet en roerbak de groene groenten tot ze gaar zijn.
Voeg de marinade toe en even later de taugé en de tofublokjes. Strooi, zo gauw als alles warm is, het sesamzaad erover.
Lekker als hoofdgerecht met Thaise rijst.
Tip
Tofu wordt nog lekkerder als je hem op smaak brengt met een marinade waarin zuur, zoet, zout en pikant gecombineerd worden. Zoet kun je toevoegen met een of ander lekker stroopje, bijvoorbeeld gemberstroop. Citroensap is fantastisch als zuur element. Een pikant pepertje zorgt voor de pittige toets. Met sojasaus voeg je niet alleen zout, maar ook de vijfde smaak umami toe aan de marinade.
Kookboek
Het recept 'Gewokte tofu met lentegroenten' is afkomstig uit het kookboek...
Veggie voor starters
Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Dit kookboek is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. Je krijgt een overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de vegetarische... lees verder
© Standaard UitgeverijTofu tips
Reacties op dit recept
- walter Ik neem aan, dat in dit recept met "sojasaus" bedoeld is: Kecap asin (zoute kecap of Japanse sojasaus). Het lijkt een Engels recept en Engelsen kennen geen zoete kecap. Bovendien: ze gaan ervan uit dat die kecap tevens voor het zoute element in de marinade zorgt. Dus...?
- Ingeborg @Walter, het zijn Belgische dames. Maar inderdaad, als een recept niet van deze bodem komt, kun je er gevoegelijk van uitgaan dat het Japanse sojasaus is. De hollandse Conimex lijn is in de rest van de wereld niet (zo) bekend.