Pad thai met paarse broccolini en pindasaus

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de pad-thaisaus
  • 6 eetlepels pindakaas met stukjes noot
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 3 eetlepels bruine-rijstsiroop (of 2½ eetlepels agavesiroop)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels versgeperst limoensap
  • voor de tahoe en broccolini
  • 450 g paarse broccolini (of bimi)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1½ cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 kleine chilipepers (rawit), fijngehakt
  • 225 g stevige tahoe, uitgelekt, in blokjes van 1½ cm
  • 250 g platte, gevouwen rijstnoedels
  • raapzaadolie
  • 6 bosuien, fijngesneden
  • handvol sesamzaad
  • geroosterde sesamolie
  • kleine handvol vers Thais basilicumblad, in fijne reepjes
  • kleine handvol verse muntblaadjes
  • 1 limoen, in vieren

Bereiden

Roer voor de saus de pindakaas, tamarindepasta en rijstsiroop in een kom door elkaar en meng er geleidelijk de sojasaus, het limoensap en 4 eetlepels water door.

Snijd van de broccolini de roosjes en de onderkant van de stronk af, leg de roosjes in een kom. Hak de stelen en de blaadjes in stukjes van 1 cm. Zet kleine bergjes knoflook, gember, chilipeper en tahoe dicht bij het fornuis. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af onder koud water. Giet af, besprenkel met 1 eetlepel raapzaadolie en meng alles losjes met de hand.

Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel 2 eetlepels raapzaadolie op halfhoog tot hoog vuur en bak de tahoe 5 minuten. Schep de blokjes elke minuut om tot ze bleekgoud zijn.

Voeg de gember, knoflook en chilipeper toe en bak nog 2 minuten. Doe de broccolinistengels erbij met 4 eetlepels water, sluit de pan en laat de groente in 2 minuten gaar stomen. Doe de broccoliniroosjes, de saus en de bosui erbij (houd een handvol achter om te garneren), roer alles door elkaar, zet het deksel weer op de pan en laat nog 2 minuten staan. Zet het vuur vrij laag en voeg steeds een handvol noedels toe, roer tot ze met saus zijn bedekt en zet het vuur uit. Verdeel de noedels over vier borden en bestrooi met het sesamzaad en de achtergehouden bosui. Besprenkel elke portie met sesamolie, bestrooi met de reepjes basilicumblad en munt en voeg een flinke kneep citroensap toe. Serveer meteen.

Tip

Pad Thai is het lekkerst met zo veel mogelijk garnituren, sier jouw versie op met kant-en-klaar gebakken uitjes, ingelegde Thaise radijs, taugé en gehakte geroosterde pinda's. Koop slanke bimi in plaats van de dikkere, houtige stelen van broccolini. Rijstnoedels zijn fragiel, behandel ze met zorg.

Opmerking

'Laat in de jaren dertig organiseerde de premier van Thailand een wedstrijd voor het hele land om een nieuw nationaal noedelgerecht te vinden. De winnende deelnemer combineerde rijstnoedels met groenten, pinda's, garnalen en ei. Het werd 'pad Thai' genoemd in een poging om een 'Thaise smaak' (pad betekent 'roerbak') te promoten. Deze vegan interpretatie van het klassieke gerecht roemt de genialiteit van het origineel, terwijl er ook iets nieuws is toegevoegd in de vorm van paarse broccolini.' - Meera Sodha

Kookboek

Het recept 'Pad thai met paarse broccolini en pindasaus' is afkomstig uit het kookboek...

Azië

Modern, levendig, simpel eten met alledaagse ingrediënten, maar met een Oosterse twist. Dat is waar 'Azië' om draait. 'Azië' neemt je mee van India naar Indonesië, van Singapore naar Japan, via China, Thailand en Vietnam, en laat je zien hoe je een

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Noedels tips