Zelfgemaakte sobanoedels
bereiden
Ingrediënten
- 300 g boekweitmeel, plus een beetje extra
- 150 g wit tarwemeel, plus een beetje extra
- 280 ml kokend water
- maïzena voor het uitrollen
Bereiden
Meng de meelsoorten in een kom. Voeg het kokende water toe en kneed tot een deeg. Leg het op het werkblad en kneed het met handen en knokkels tot een gelijkmatig deeg. Als het deeg te plakkerig is, heb je wat meer tarwemeel nodig. Het kan variëren hoeveel meel en water je nodig hebt, afhankelijk van het gebruikte meel. Bewerk het deeg tot het soepel en stevig voelt, circa 10 minuten. Het moet vrij hard zijn.
Duw het deeg aan op het werkblad. Wrijf de boven- en onderkant in met maïzena. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 bij 50 cm met een dikte van 2 mm. Let op dat het deeg niet te dun is. Bestrooi met maïzena tijdens het uitrollen. Keer het deeg hierbij voorzichtig twee keer om. Gebruik hiervoor je armen, het deeg breekt gemakkelijk als je het met je handen oppakt.
Vouw het deeg, zodat je 4 lagen deeg krijgt. Snijd dunne noedels met een mes. Bestrooi de noedels met maïzena, zodat ze niet aan elkaar plakken.
Kook de noedels direct in kokend water met zout, maximaal 60 seconden.
Opmerking
Het is niet zo gemakkelijk om sobanoedels te maken, maar bedenk dat ze niet perfect hoeven te zijn om toch de moeite waard te zijn. Het tarwemeel zorgt voor een samenhangend deeg; boekweitmeel bevat geen gluten en heeft de neiging te verkruimelen.
Kookboek
Het recept 'Zelfgemaakte sobanoedels' is afkomstig uit het kookboek...
Ramen
Tove Nilsson
Maak zelf ramen en begin bij de basis: leer de diverse bouillons maken zoals dashibouillon. Kies voor de typische smaakmakers, bijvoorbeeld sichuanchilipasta... lees verder
© Good Cook