Pannenkoekjes van gierst en pastinaak met bramencompote
- 4 personen
- 40 min
- waardering 7,5
- Ontbijt
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 275 g gierstvlokken
- 2 eetlepels kokosbloesem- of bruine basterdsuiker
- 2 biologische eieren
- 1 pastinaak, geschrapt en geraspt
- 1 theelepel vanille-extract
- 600 ml ongezoete kokos- of amandelmelk, plus 200 ml om het beslag te verdunnen
- 300 g bramen, vers of uit de diepvries
- 3 eetlepels ahornsiroop, plus extra om te serveren
- 1 volle theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels arachideolie of een andere neutrale olie, plus zo nodig wat extra
Voorbereiden
Doe de gierstvlokken in de kom van een keukenmachine en laat draaien tot een tamelijk fijn meel (een beetje textuur is prima). Combineer dit korrelige meel met de suiker en ½ theelepel zeezout in een kommetje en zet opzij. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de pastinaak, de vanille en de 600 ml kokos- of amandelmelk toe en roer goed door elkaar.
Meng de natte ingrediënten met de droge, dek af en zet ten minste 2 uur opzij (of zet een nacht in de koelkast) om de gierst te laten wellen.
Bereiden
Als het pannenkoekenbeslag heeft gerust, doe je de bramen in een pannetje met de ahornsiroop en een scheutje water. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen totdat het bramensap gaat indikken. Houd warm.
Roer vlak voordat je de pannenkoekjes gaat bakken het bakpoeder door het beslag met de 200 ml extra kokos- of amandelmelk en 200 ml water om het beslag te verdunnen tot het de dikte heeft van yoghurt.
Verhit een gietijzeren koekenpan of een koekenpan met dikke bodem op matig vuur. Bestrijk de pan met een prop keukenpapier gedrenkt in de arachideolie. Schep een paar eetlepels beslag in de pan voor een paar min of meer ronde pannenkoekjes en bak ze 1-2 minuten aan elke kant. Draai ze maar één keer om als het beslag gaat borrelen aan de bovenkant en de pannenkoekjes aan de onderkant goudbruin zijn.
Herhaal deze handelingen totdat al het beslag op is. Je moet dan in totaal 10-12 pannenkoekjes hebben. Probeer ze direct te serveren want ze zijn het lekkerst heet uit de pan. Stapel de pannenkoekjes op elk bord op en doordrenk ze met de warme bramencompote. Zet de ahornsiroop op tafel voor degenen die dat willen.
Extra benodigd
Keukenmachine
Tips
Geraspte pastinaak geeft een gezonde zoete smaak en structuur aan deze glutenvrije gierstpannenkoekjes. Vanwege de smaak heb ik een voorkeur voor kokosmelk, maar amandelmelk of een combinatie van allebei werkt ook goed. Je kunt eventueel ook gewoon koemelk gebruiken. Begin met dit recept ten minste een paar uur (of de avond) van tevoren om de gierst tijd te geven om te wellen en een beslag te vormen.
Kookboek
Het recept 'Pannenkoekjes van gierst en pastinaak met bramencompote' is afkomstig uit het kookboek...
Het nieuwe Vegalicious
Alice Hart
'Het nieuwe Vegalicious' van Alice Hart is de opvolger van het succesvolle 'Vegalicious'. In haar nieuwe kookboek verrast Alice Hart weer met meer dan 200... lees verder
© Kosmos Uitgevers