Broodlasagne uit Sardinië (pane frattau)

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • ½ gele ui, gesnipperd
  • handjevol verse basilicumblaadjes
  • 800 ml passata (tomatensaus)
  • 12 vellen 'pane carasau', te koop bij Italiaanse speciaalzaken
  • 500 ml warme groentebouillon
  • geraspte vegan parmezaan
  • 1 bolletje vegan mozzarella, in plakjes

Bereiden

Verwarm in een pan de olijfolie en fruit daarin de knoflook en ui enkele minuten op laag vuur.

Voeg enkele blaadjes basilicum en de passata toe. Breng op smaak met zout en peper, en laat 15-20 minuten zacht pruttelen.

Verdeel een soeplepel passata, als die klaar is, over een bord en dip dan een vel pane carasau in de warme bouillon. Leg het vel op de passata en verdeel daar weer een lepel passata overheen. Bestrooi met wat geraspte parmezaan en enkele basilicumblaadjes.

Dip weer een vel pane carasau in de bouillon en leg deze eroverheen. Verdeel daarover weer een lepel saus, parmezaan en basilicum. Stapel verder op totdat alle vellen zijn opgebruikt.

Garneer met de rest van de passata, wat parmezaan, enkele basilicumblaadjes en de mozzarella.

Tip

Je kunt deze broodlasagne na het stapelen in de oven bakken voor een crispy korst, net zoals een pizza. Als je dit recept wilt bakken, raad ik je aan de mozzarella te verdelen tussen de lagen pane carasau en saus.

Opmerking

Pane frattau is een traditioneel gerecht uit Sardinië. Het wordt gemaakt van dunne laagjes 'pane carasau', het typische brood van Sardinië, tomatensaus en kaas. Het heeft iets weg van een pizza en lasagne door de ronde vorm en de vele laagjes. Het gerecht wordt vaak als hoofdgerecht geserveerd en is vooral populair tijdens feestelijke gelegenheden en vieringen.

Kookboek

Het recept 'Broodlasagne uit Sardinië (pane frattau)' is afkomstig uit het kookboek...

Veganissima

'Veganissima' bevat 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met telkens 25 regionale, plantaardige gerechten. Van pasta uit Genua met pesto en Romeinse rijstballetjes tot de beroemde pizza napoletana. De kleurrijke antipasti, primi

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Lasagne tips