Groene lasagne bolognese
bereiden
Ingrediënten
- 500 g groene lasagnevellen
- 150 g Parmezaanse kaas om te raspen
- 30 g boter
- voor de ragu
- 2 wortels, in kleine stukjes
- 2 uien, in kleine stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 350 g rundvlees, grof gehakt (riblappen)
- 350 g kalfsvlees, grof gehakt (schouder)
- 200 ml rode wijn
- 2 kruidnagels
- 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurier)
- 250 ml groentebouillon
- 400 g tomaten uit blik
- voor de bechamelsaus
- 70 g boter
- 70 g bloem
- 1 liter verse volle melk
- 4 mespuntjes versgeraspte nootmuskaat
Bereiden
Fruit voor de ragu de groenten en knoflook 1 minuut in de olijfolie.
Voeg het grof gehakte vlees toe en laat al roerend ongeveer 20 minuten op hoog vuur bakken.
Schenk de wijn erbij als het mengsel begint aan te bakken. Laat het vocht verdampen.
Doe er wat zout bij, voeg de kruidnagels, het bouquet garni en de groentebouillon toe. Laat met het deksel erop 20 minuten koken en voeg dan de tomaten uit blik toe. Laat koken tot de saus dik wordt. Doe er wat peper bij.
Smelt intussen de boter voor de bechamelsaus. Strooi terwijl je roert de bloem erin.
Schenk als het mengsel begint te kleuren alle koude melk er met kleine hoeveelheden tegelijk bij; blijf roeren zodat er geen klontjes in komen.
Laat 10 minuten koken, doe er wat zout bij en de nootmuskaat. Laat de bechamelsaus afkoelen.
Kook de lasagnevellen 1 tot 3 minuten voor (afhankelijk van dikte). Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, doe je ze in een grote pan kokend water met zout en een eetlepel olie. Kook niet meer dan drie of vier vellen tegelijk en roer voorzichtig.
Leg de lasagnevellen met een pollepel of een schuimspaan in een schaal koud water om het kookproces te stoppen. Giet snel af. Spreid ze uit op een schone theedoek en leg ze niet op elkaar.
Vet een ovenschaal in met boter en wissel lagen lasagne, bechamelsaus en ragu af en bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal dit 4 keer en eindig met bechamelsaus vermengd met 4 eetlepels ragu. Bestrooi met Parmezaanse kaas en leg er wat vlokjes boter op. Laat 20 à 30 minuten in de oven op 180 °C gratineren tot de bovenkant goudbruin wordt.
Kookboek
Het recept 'Groene lasagne bolognese' is afkomstig uit het kookboek...
Lasagne
Laura Zavan
In dit prachtig gefotografeerde boek komen de lekkerste lasagnerecepten aan bod. Allereerst een hoofdstuk met de basisrecepten voor de pastavellen, de sauzen... lees verder
© Uitgeverij BechtLasagne tips
Reacties op dit recept
- Grietje Moet het bouquet garni niet uit de ragu gehaald worden?