Lasagne met boerenkool en champignons
bereiden
Ingrediënten
- 90 g boter
- 4 eetlepels bloem
- 500 ml groente- of kippenbouillon, zelfgemaakt of uit de winkel, liefst zoutarm
- 250 ml volle of halfvolle melk
- 330 g champignons of kastanjechampignons, schoongeveegd en kleingesneden
- 450 g boerenkool, dikke nerven verwijderd, blad in heel dunne reepjes gesneden, afgespoeld en droog geschud
- 450 g ricotta van volle melk
- geraspte schil van 1 citroen
- 270 g gedroogde voorgekookte lasagne (je houdt misschien wat over)
- 150 g versgeraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
Smelt 60 g van de boter in een middelgrote steelpan op matig vuur. Strooi de bloem erover en roer tot je een glad mengsel krijgt. Verwarm het bloemmengsel een paar minuten zodat de rauwe bloemsmaak verdwijnt. Klop de bouillon en melk erdoor. Verwarm deze veloutésaus tot het kookpunt en klop goed zodat eventuele klontjes verdwijnen. Draai het vuur laag en laat de saus 5 minuten licht inkoken. Voeg een beetje zout en peper toe (als je gekochte bouillon gebruikt, is deze misschien al vrij zout).
Smelt de resterende 30 g boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot hij niet meer sist en voeg de champignons toe. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze terwijl je over de bodem van de pan schraapt tot het paddenstoelenvocht vrijkomt en verdampt, waarna de paddenstoelen beginnen te kleuren en aan de pan blijven kleven. Dit duurt 10-12 minuten. Schep ze met de aanzetsels op de bodem van de pan in een kom en laat ze enigszins afkoelen.
Zet de pan weer op middelhoog vuur, voeg de boerenkool toe, bestrooi hem met een beetje zout en bak hem 12-15 minuten onder regelmatig omscheppen tot hij slinkt en heel zacht wordt. Sprenkel er zo nodig tussentijds een beetje water over als de kool droog kookt. Proef en voeg naar smaak meer zout en peper toe.
Roer in een kom de ricotta los met de citroenschil.
Spreid in een ovenschaal van 22 x 32 cm iets minder dan de helft van de velouté uit over de bodem. Leg hierop een laagje lasagnevellen en breek ze zo nodig op maat af. Schep de paddenstoelen erop, spreid ze gelijkmatig uit en verdeel de boerenkool erover.
Breng hierop een tweede laag lasagne aan en schep de ricotta er in bergjes bovenop. Spreid de ricotta voorzichtig uit zonder de pastavellen te verschuiven. Breng hierop een laatste laag lasagne aan, schep hierop de rest van de velouté en strooi de Parmezaanse kaas erover.
Bak de lasagne 40-50 minuten op 180 °C in de oven tot hij door en door heet is en de Parmezaanse kaas goudbruin kleurt. Laat de lasagne minstens 20 minuten afkoelen alvorens hem aan te snijden en te serveren.
Extra benodigd
Ovenschaal van 22 x 32 cm
Opmerking
'Deze groentelasagne is lichter dan de gebruikelijke versie met tomaten-gehaktsaus maar zeker niet minder lekker. Je kunt in plaats van enkel boerenkool ook een mengsel van verschillende bladgroenten gebruiken. Bak de groenten tot ze zacht zijn, zodat ze goed samengaan met de andere laagjes.' - Joshua McFadden
Kookboek
Het recept 'Lasagne met boerenkool en champignons' is afkomstig uit het kookboek...
Zes seizoenen
Joshua McFadden
'Zes seizoenen' verandert de wijze waarop je nadenkt over de versheid van ingrediënten. Van lente naar de vroege zomer, via midzomer naar de late zomer, en dan naar herfst en winter. Het boek bevat maar liefst 225 recepten. Omarm de seizoenen
... lees verder © Spectrum. Beeld: Laura DartLasagne tips
Reacties op dit recept
-
Gre
WELKE TEMPERATUUR?
- Esther Boven het kopje: "extra benodigd" staat 180 graden ;)