Veggie paella
bereiden
Ingrediënten
- zonnebloemolie
- 1 gele ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 trostomaten, in blokjes
- 1 paprika, zaadlijsten verwijderd en in reepjes
- 100 g zongedroogde tomaten, in reepjes
- 200 g doperwten (diepvries), ontdooid
- 400 g risottorijst
- 1 theelepel saffraan
- 2 laurierblaadjes
- 750 ml groentebouillon
- 100 g zeekraal
- 1 citroen, in parten om te serveren
- platte peterselie, om te garneren
Bereiden
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 5-6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak 1-2 minuten totdat die begint te geuren. Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder, de chilivlokken en de tomatenpuree toe en laat dit nog 5 minuten meebakken tot de olie van de tomatenpuree begint te scheiden.
Voeg de tomatenblokjes en paprika toe en breng op smaak met zout en peper. Bak het geheel 5 minuten tot de paprika zacht begint te worden en voeg de zongedroogde tomaatjes, doperwten en de risottorijst toe. Bak het geheel totdat de rijst glazig begint te worden.
Voeg de saffraan en het laurierblad toe en giet de groentebouillon langzaam in de pan. Schud de pan om de rijst in een gelijkmatige laag te krijgen en breng het geheel aan de kook. Verlaag de temperatuur en schud de pan tijdens het koken een of twee keer zachtjes heen en weer. Let op: roer niet in de pan, zo kan de rijst op de bodem een beetje knapperig worden.
Blancheer de zeekraal door er kokend water over te gieten. Laat vervolgens uitlekken.
Laat de rijst ongeveer 15-18 minuten koken en verdeel op het laatste moment de geblancheerde zeekraal over de paella. Haal de pan van de warmtebron en dek de pan af met een deksel. Laat de paella 10-15 minuten nagaren.
Verdeel de paella over de borden, serveer met een citroenpartje en garneer met platte peterselie.
Opmerking
Op vakantie een veggie paella bestellen? Mij is het nog niet vaak gelukt. En daarom des te leuker om thuis de keuken in te duiken met dit recept! Aan de basis ligt een risotto met chili, gerookte paprikapoeder en tomatenpuree. Onmisbaar is saffraan, dé specerij die paella de goudgele kleur geeft. Voeg zeekraal toe voor een plantaardige, ziltige 'zeesmaak'.
Kookboek
Het recept 'Veggie paella' is afkomstig uit het kookboek...
De vega atlas
Isabel Boerdam
In 'De vega atlas' laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens
... lees verder © Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins