Norirolletjes
bereiden
Ingrediënten
- 1 à 2 cm verse gember, naar smaak
- 150 g wortel
- 2 lente-uitjes
- 1 theelepel sesamolie (of olijfolie)
- 150 g sojascheuten
- 1½ eetlepel sojasaus + wat extra (of tamari als je glutenintolerant bent)
- 2 norivellen
Bereiden
Schil de gember en snijd in heel dunne staafjes. Snijd de wortel julienne. Hak de lente-uitjes in dunne ringetjes.
Verhit de olie in een wokpan. Voeg de wortel, gember en sojascheuten toe en roerbak enkele minuten op een hoog vuur tot de groenten gaar, maar nog steeds wat knapperig zijn.
Voeg de lente-ui, sojasaus en versgemalen zwarte peper toe en stoof de groenten nog 1 à 2 minuten. Zet het vuur uit.
Knip elk norivel in de lengte in 3 lange, gelijke repen. Knip vervolgens elke reep in tweeën, zodat je per vel 6 rechthoekjes krijgt. (In totaal krijg je dus 12 rechthoekjes.)
Zet alles klaar om de rolletjes te maken: de gewokte groenten, de velletjes nori en een potje met een scheutje sojasaus. (Dat wordt de 'lijm'.)
Leg een rechthoekje nori verticaal en schep wat van de vulling onderaan op het blaadje. Rol dit op en plak het rolletje dicht door met je vingers wat sojasaus aan het uiteinde te wrijven. (De nori wordt hier week en plakkerig door.) Leg elk rolletje met de dichtgekleefde kant naar onderen, zodat deze nog wat aangedrukt wordt. (De 'lijm' heeft een minuutje tijd nodig om zijn werk te doen.) Je kunt ze meteen serveren, zodat ze nog warm zijn, maar ook koud zijn de norirolletjes superlekker!
Tips
Je kunt wat extra sojasaus of een zoetzuur sausje bij deze norirolletjes serveren, maar dat is zeker geen must. Ook zonder dip zijn de norirolletjes heerlijk! Wortelen julienne snijden doe ik met een juliennesnijder. Dat is een keukenhulpje dat lijkt op een dunschiller en meteen fijne sliertjes produceert.
Opmerking
Je kent ze wel, van die kleine aperitiefloempiaatjes. Je gaat me niet horen beweren dat die niet lekker zijn, want dat zijn ze wel. Maar het is toch vooral het deeg dat je proeft. Zelfs als kind vond ik de groenten binnenin veel interessanter. Schaamteloos en consequent peuterde ik loempia's open, at ik de vulling op en liet ik het omhulsel grotendeels liggen. Deze norirolletjes zijn geïnspireerd op die vroege liefde voor aperitiefloempiavulling. Het zijn ware smaakbommetjes, pittig dankzij de verse gember, perfect zout genoeg door de sojasaus en met heerlijke, knapperige groenten binnenin.
Kookboek
Het recept 'Norirolletjes' is afkomstig uit het kookboek...
Karola's Kitchen
Karolien Olaerts
Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening
... lees verder © Horizon