Lauwe bieten-pompoensalade
bereiden
Ingrediënten
- 1 kleine rauwe biet
- 60 g flespompoen (of 1 zoete aardappel, of 1 plak gewone pompoen)
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 royaal handje groene sla: gemengde sla, veldsla, rucola...
- 1 eetlepel hazelnoten
- 1 royaal handje spinazie
- 1 eetlepel platte peterselie, gehakt
- 1 eetlepel granaatappelpitten (optioneel)
- voor de vinaigrette
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 1 theelepel ahornsiroop (of honing)
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil het verse bietje en snijd het in blokjes. Maak je pompoen (of zoete aardappel) schoon en snijd hem in blokjes (grover dan het bietje, want pompoen gaart sneller).
Vet een bakplaat in met kokosolie. Leg de pompoen- en bietenblokjes erop en voeg een snufje zout en peper toe. Bak de groenten ca. 30 minuten in de oven op 180 °C. Let op: houd vanaf 20 minuten bakken de pompoen in de gaten, die moet er waarschijnlijk eerder uit dan het bietje, als je de pompoen niet te papperig wilt.
Klop de ingrediënten voor de vinaigrette in een kom, en doe hem bij de sla (wacht daarna niet te lang met opdienen, want sla verpietert in azijn!). Houd wat vinaigrette apart voor de finishing touch.
Bak de hazelnoten een paar minuten in een droge koekenpan om ze licht te roosteren, en maak ze klein: in een molen, 5 seconden in een keukenmachine, of door ze op een snijplank te pletten met een zwaar voorwerp.
Leg de in vinaigrette gedrenkte salade op een bord, en leg de spinazie en tot slot de warme groenten erop. De spinazie zal vanzelf garen door de warmte van de pompoen en de biet.
Giet voor het opdienen de rest van de vinaigrette over de salade en strooi de geroosterde hazelnoten en peterselie en eventueel de granaatappelpitjes erover.
Kookboek
Het recept 'Lauwe bieten-pompoensalade' is afkomstig uit het kookboek...
Groen is geweldig!
Rebecca Leffler
'Groen is geweldig!' staat vol met gezonde recepten, en brengt dat met een frisse look & feel en een niet te zware toon. Dit vrolijke kookboek biedt meer dan
... lees verder © Het Spectrum. Beeld: Sandra Mahut