Caesar salade met crispy chicken skin
bereiden
Ingrediënten
- 500 g kippenvel (poelier)
- olijfolie
- ½ oud brood
- 4 kleine kroppen Romeinse sla
- 150 g cheddar
- voor de dressing
- 2 eieren
- 1 theelepel Engelse mosterd
- 1 scheutje wittewijnazijn
- 10 ansjovisfilets
- 1 grote teen knoflook
- 1 citroen
- 200 ml zonnebloemolie
- snufje cayennepeper
- 4 scheutjes worcestersaus
- 2 scheutjes tabasco
Bereiden
Bak het kippenvel in een grote pan in wat olijfolie. Laat het vel 20 tot 25 minuten bakken op een laag vuur zodat het vet eruit sijpelt. Wanneer het goudbruin en krokant gebakken is, laat je het uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout.
Maal het oude brood tot grove kruimels en doe ze in de pan bij het kippenvet. Bak ze goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de Caesardressing: doe eerst de eieren, de mosterd, de azijn, de ansjovis, de knoflook, de zeste en het sap van de citroen in een blender en mix op volle kracht. Giet er dan langzaam de zonnebloemolie bij tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de cayennepeper, de worcestersaus en de tabasco toe en mix opnieuw. Proef en voeg indien gewenst nog wat tabasco toe.
Snijd de Romeinse sla overlangs door en bak de halve kropjes in een grillpan tot ze goudbruin zijn. Haal de kropjes uit de pan en giet de dressing erop. Leg daar het kippenvel en het broodkruim op en laat 2 minuten opwarmen in de oven op 180 °C. Rasp de cheddar eroverheen en serveer.
Extra benodigd
Blender
Opmerking
Om de drooglegging in de VS te omzeilen verhuisde Cesare (Caesar) Cardini zijn restaurant vanuit San Diego naar Tijuana, net na het einde van Wereldoorlog I. Cardini, geboren in 1896 bij het Lago Maggiore, had samen met zijn broer Alex de reis over de oceaan gemaakt. Het was een drukke avond die 4th of July 1924 en het restaurant zat vol enthousiaste feestvierders. Er waren meer gasten dan maaltijden. Maar om de Italiaanse gastvrijheid alle eer aan te doen, besloot hij om van alle ingrediënten waarvan hij voldoende voorraad had, aan tafel live een salade voor de klanten te gaan bereiden, met de nodige Italiaanse flair uiteraard. Een week later vroegen de gasten dezelfde salade en al heel snel ging de salade viraal avant la lettre. De rest is geschiedenis.
Kookboek
Het recept 'Caesar salade met crispy chicken skin' is afkomstig uit het kookboek...
Kip op het menu
Luc Hoornaert en Kris Vlegels
Luc Hoornaert neemt je mee op een reis rond de wereld in 60 kipgerechten: hoe maken topchefs kip klaar, wat zijn de klassieke kipgerechten en welke
... lees verder © Uitgeverij Lannoo