Salade van freekeh, feta en granaatappel
bereiden
Ingrediënten
- 250 g gebroken freekeh
- 1 bosje bladpeterselie, grof gehakt
- 50 g feta, licht verkruimeld
- 100 ml granaatappeldressing
- 50 g gefrituurd amandelschaafsel, ter garnering
Bereiden
Was de freekeh twee of drie keer en giet af.
Voeg met 2 eetlepels zout en 750 ml water toe aan een pan, breng aan de kook en laat op laag vuur zachtjes koken, tot de freekeh gaar is. Zet het vuur uit en laat nog 3 minuten staan (zie de tip onderaan het recept).
Giet de freekeh af, voeg toe aan een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de bladpeterselie, feta en granaatappeldressing toe en meng voorzichtig maar goed door elkaar. Meng niet te lang; het is niet de bedoeling dat de feta zo fijn wordt dat hij opgaat in de graankorrels. Garneer met het gefrituurde amandelschaafsel.
Tip
Verschillende freekehvariƫteiten hebben verschillende kooktijden, dus volg de aanwijzingen op de verpakking. De freekeh moet vrij stevig, maar niet knapperig zijn. Als je hele (niet gebroken) freekeh gebruikt, laat deze dan eerst minimaal 2 uur weken voordat je hem gaat koken.
Opmerking
Freekeh is tarwe die wordt geoogst als hij nog groen (jong) is en daarna wordt geroosterd of gerookt. Het komt van het Arabische woord farik, dat verwijst naar het wrijven van de graankorrels om de vliesjes te verwijderen. Het graan zit boordevol voedingsstoffen en het lijkt wel dat hoe meer je ervan eet, des te beter je je voelt. Gewoonlijk wordt freekeh op dezelfde manier als rijst in warme gerechten gebruikt, maar een van de vele voordelen van opgegroeid zijn in Australiƫ is dat we niet gebonden zijn aan zulke tradities en geweldige bereidingen zoals dit recept kunnen verkennen. Deze Rumi-versie staat al vele jaren op de menukaart en is een blijvertje in ons cateringmenu, omdat het zo goed werkt voor grote groepen.
Kookboek
Het recept 'Salade van freekeh, feta en granaatappel' is afkomstig uit het kookboek...
Rumi
Joseph Abboud
'Rumi' presenteert de eclectische keuken van Joseph Abboud: een beetje Libanees, wat Perzische invloeden en een vleugje Turks. Familierecepten met hier en daar een twist, zoals een tabouleh van broccoli, of juist een ode aan klassiekers
... lees verder © Good Cook