Warme freekehsalade met laben kishk en pijnboompitten
bereiden
Ingrediënten
- 130 g freekeh (o.a. verkrijgbaar in grote supermarkten en Midden-Oosterse winkels), afgespoeld en uitgelekt
- 2 tenen knoflook, licht gekneusd
- 2 takjes oregano
- 25 ml olijfolie
- sap van ½ citroen
- 30 g bladpeterselie, fijngesneden, zonder steeltjes
- 30 g koriander, fijngesneden, zonder steeltjes
- 2 grote lente-uien, in dunne ringen
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 20 g laben kishk of gerijpte ricotta salata
Bereiden
Doe de freekeh, knoflook en oregano in een soeppan en voeg wat zout en peper toe. Schenk er zoveel water bij dat het 5 cm boven de freekeh uit komt en kook ongeveer 30 minuten op matig vuur, tot de freekeh beetgaar is, dus niet té gaar.
Giet af en warm de freekeh met een scheutje olijfolie op in een grote koekenpan. Breng op smaak met zout en peper en bak 3 tot 4 minuten.
Haal de pan van het vuur, vis de knoflook en oregano eruit (gooi die weg) en voeg de rest van de olie, het citroensap, de bladpeterselie, koriander, lente-ui en geroosterde pijnboompitten toe. Rasp er flink wat laben kishk over.
Opmerking
Freekeh bestaat uit geroosterde groene tarwekorrels met een lekker rooksmaakje, die bij heel veel andere ingrediënten passen. Je kunt er zelfs risotto mee maken: die krijgt er een nootachtig rooksmaakje van. Hier gebruik ik freekeh in een stevige, hartige salade met knoflook, citroen, verse kruiden en laben kishk, een kaas van gefermenteerde gedroogde yoghurt. In Israël noemen we het 'yoghurtsteen' en ik zie het als een Midden-Oosters alternatief voor Parmezaanse kaas: het geeft een volle umamismaak die zoutig en sterk is. Hij wordt niet veel verkocht dus als je hem niet kunt vinden, kun je ook ricotta salata gebruiken.
Kookboek
Het recept 'Warme freekehsalade met laben kishk en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...
Oren
Oded Oren
'Oren' is niet alleen het persoonlijke verhaal van chef-kok Oded Oren maar ook een ode aan zijn culinair Tel Aviv. De recepten in 'Oren' zijn zowel geschikt voor de beginnende als meer ervaren koks: van streetfood en kleine gerechtjes tot de typische
... lees verder © Good Cook