Eigengemaakte tomatensaus van Annabel Langbein
- 750 ml saus
- 135 min
- waardering 8,5
- Sauzen / dips
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1½ kg tomaten, in stukken gesneden en zonder harde kern
- 2 rode paprika's, van zaad(lijsten) ontdaan en in 8 parten gesneden
- 1 grote ui, in dunne plakken
- 4 gepelde teentjes knoflook
- 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
- 1 kleine chilipeper, van zaad ontdaan en fijngesneden (optioneel)
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Leg de tomaten, paprika's en ui op een grote bakplaat die bekleed is met bakpapier. De stukken groente moeten in één laag en los van elkaar op de plaat liggen zodat ze roosteren en karamelliseren en niet stoven; gebruik zo nodig twee bakplaten.
Voeg de knoflook, rozemarijn en eventueel chilipeper toe. Meng in een kleine kom de tomatenpuree, suiker, olijfolie, 1 theelepel zout en versgemalen zwarte peper door elkaar en schep dit gelijkmatig door de groente.
Bak alles ongeveer 2 uur of tot de groenten beginnen te karamelliseren en verschrompelen.
Laat ze afkoelen en pureer ze in een keukenmachine of blender. De saus blijft een week goed in de koelkast en kan ook ingevroren worden. Je kunt de gepureerde saus ook weer aan de kook brengen en in gesteriliseerde potten doen. Schenk er wat olijfolie op en doe de potten goed dicht. Deze ingemaakte saus blijft maanden goed in de voorraadkast.
Extra benodigd
Bakpapier, keukenmachine of blender
Opmerking
'Deze ongelooflijk veelzijdige saus is heerlijk bij pasta, als basis voor soep, in stoofpotten en allerlei sauzen. Hij doet het ook goed op brood met kaas als eenvoudige lunch. Gewoonweg verrukkelijk is hij met gehaktballetjes. Tijdens het tomatenseizoen maak ik graag een grote hoeveelheid van deze saus, die ik dan invries of inmaak.' - Annabel Langbein
Kookboek
Het recept 'Eigengemaakte tomatensaus van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...
De free range cook
Annabel Langbein
In 'De free range cook' gaat Annabel thematisch te werk met zeer gevarieerde recepten. Eenvoud staat bij haar centraal: geen gastronomische hoog... lees verder
© Unieboek