Gordon Ramsay: Londense erwtensoep
bereiden
Ingrediënten
- 1 gerookte hamschijf, ca. 1 kg, een nacht geweekt in ruim koud water
- 1 grote ui, doormidden
- 1 grote wortel, geschrapt, in drieën
- 1 stengel bleekselderij, boven- en onderkant afgesneden, in drieën
- 1 theelepel witte peperkorrels
- 1 bouquet garni (bundeltje van 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie)
- 300 g gedroogde groene spliterwten, een nacht geweekt
- voor de croutons
- 1 stokbrood van een dag oud
- 4 eetlepels olijfolie
- 30 g boter
- voor de garnering
- blaadjes bladpeterselie
Bereiden
Giet het vlees af, spoel het af met koud stromend water en leg het in een grote pan. Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe. Schenk er water bij tot het geheel onderstaat (ca. 1½-2 liter) en verhit het tot het suddert. Schep het schuim van het oppervlak. Laat het geheel 2½-3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt; voeg indien nodig kokend water toe.
Neem het vlees uit de pan en laat het enigszins afkoelen. Zeef het vocht en schenk het weer in de pan. Giet de spliterwten af, strooi ze in de pan en laat ze 1½-2 uur sudderen, tot ze zacht zijn. Verdeel intussen het vlees in stukjes en gooi het bot weg.
Pureer de soep glad met een staafmixer (of in een blender). Warm de soep door in de pan. Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij niet dik genoeg is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg vlak voor het serveren het vlees toe en warm het door.
Maak de croutons: snijd het stokbrood in kleine stukjes. Verhit de olijfolie en boter in een kleine koekenpan. Voeg de stukjes brood toe en schud ze ongeveer 3 minuten om in de hete boter en olie, tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Schep de soep in kommen en strooi er wat croutons en blaadjes peterselie over. Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.
Extra benodigd
Staafmixer of blender
Opmerking
'Tijdens de industriële revolutie was Londen vaak gehuld in een mist die zo dik was dat hij met erwtensoep werd vergeleken, vandaar de naam van deze soep. Meestal wordt een ongerookte hamschijf gebruikt, maar een gerookte hamschijf geeft de soep een intense, rokerige basissmaak. De croutons zorgen voor een krokant contrast, maar u kunt ze ook weglaten.' - Gordon Ramsay
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: Londense erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...
Gordon Ramsay's Pub Food
Gordon Ramsay & Mark Sargeant
Pub food is in Engeland een begrip: simpel en heerlijk eten. Samen met Mark Sargeant richte Gordon Ramsay een aantal pubs op in Londen waar simpele en eerlijke... lees verder
© Tirion UitgeversErwtensoep tips
Reacties op dit recept
- g ook heel erg gewoon lekker.
- Joska Prima erwtensoepje, niks mis mee.