Koele komkommersoep
bereiden
Ingrediënten
- 2 grote komkommers, geschild en in blokjes
- 2 groentebouillonblokjes
- 125 ml crème fraîche
- 4 eetlepels anijsdrank (pastis, pernod, ouzo)
- 4 takjes verse dille, fijngeknipt
- erbij: stokbrood, kruidenboter
Bereiden
Doe de komkommerblokjes in een ruime pan met zoveel water dat ze tot iets over de helft onderstaan. Voeg de bouillonblokjes toe en kook de komkommer op middelhoog vuur in 15-20 minuten gaar. Laat iets afkoelen.
Pureer de komkommer in het kookvocht met een staafmixer of keukenmachine, tot het mengsel helemaal glad is. Schenk terug in de pan en klop de crème fraîche en de anijsdrank erdoor. Voeg zo nodig extra water toe als je de soep te dik vindt.
Maak de soep op smaak af met zout en peper (extra pittig als je hem koud eet) en roer ¾ van de dille erdoor. (Laat hem in de koelkast goed koud worden.)
Schep de soep in kommen en doe er ijsblokjes bij. (Of verwarm de soep al roerend op laag vuur tot hij door en door warm is.) Strooi de rest van de dille erover.
Extra benodigd
Staafmixer of keukenmachine
Variatietips
Komkommer-mosterdsoep: roer tegelijk met de crème fraîche 3 eetlepels mosterd door de soep en laat hem al roerende nog even koken. Komkommer-garnalensoep: roer op het laatst een bakje garnalen door de soep (warme soep niet meer laten koken). Komkommer-zalmsoep: roer op het laatst ca. 150 g fijngesneden zalm door de soep (warme soep niet meer laten koken). Komkommer-kindersoep: vervang de anijsdrank door ½ verkruimeld anijsblokje of 2 theelepels gestampte muisjes.
Tip
Geen staafmixer of keukenmachine? Snijd de komkommer in heel kleine blokjes en pureer de soep niet.
Kookboek
Het recept 'Koele komkommersoep' is afkomstig uit het kookboek...
Weekendkoken
Loethe Olthuis
De recepten in dit boek zijn allemaal bijzonder van smaak en uitvoerig getest op 'stressloosheid'. Als je doet wat er staat, lukken ze altijd. Kook. Eet. Geniet.
... lees verder © Uitgeverij Terra