De perfecte ossenstaartsoep
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg ossenstaarten
- ½ winterpeen, in plakjes
- 3 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 250 ml droge witte wijn
- 50 g tomatenpuree
- 3 takjes platte peterselie
- 2 laurierblaadjes
- 10 zwartepeperkorrels, gekneusd
Bereiden
Doe de ossenstaarten met de winterpeen, bleekselderij, ui en het knoflook in een flinke pan en schenk de witte wijn en 250 ml water erbij. Breng aan de kook en laat het vocht tot ¼ inkoken.
Schenk 500 ml water in de pan en laat opnieuw tot ¼ inkoken.
Voeg tomatenpuree, peterselie, laurierblaadjes, zwartepeperkorrels, keukenzout naar smaak en 1¼ liter water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 4 uur trekken. Schuim de soep indien nodig regelmatig af.
Schep de ossenstaarten uit de pan. Laat ze iets afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en pluk het vlees van de botten. Schenk intussen de bouillon door een met passeerdoek beklede zeef. Doe terug in de pan en na een paar minuten komt het vet bovendrijven.
Schep het vet van de bouillon. Voeg het geplukte vlees toe en warm de soep indien nodig nog even op.
Opmerking
'Bij ossenstaartsoep is er geen discussie mogelijk welk vleesdeel je hiervoor gebruikt, je kunt het alleen van ossenstaarten maken. De soep zelf kun je wel voor een ander doeleinde gebruiken. Ooit schepte ik er, in de veronderstelling dat het jus was, een paar flinke lepels van in een pan waarin ik net varkensmedaillons had gebakken. Nadat het was ingekookt had ik een heerlijke saus voor bij het vlees.' - Gertjan Kiers
Kookboek
Het recept 'De perfecte ossenstaartsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Vleesbijbel
Gertjan Kiers
Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en stap-voor-stapfotografie leert Gertjan Kiers je de kneepjes van het slagersvak en geeft hij zijn favoriete vleesrecepten... lees verder
© Carrera UitgeversOssenstaartsoep tips
Reacties op dit recept
-
Eric
Fijn recept, hartelijk dank, we gaan genieten van deze heerlijke ossenstaartsoep deze kerst!
- Henk Ik snap dit recept niet zo goed. Juist door eerst de ossenstaart goed aan te bakken krijg je die pittige smaak. En vet afscheppen van een warme soep is mij nog nooit gelukt. De bouillon laat je toch eerst afkoelen.
- Leo Vet verwijderen d.m.v. een keukenrolpapier op de bouillonspiegel te leggen. Telkens een nieuw papiertje erop net zo lang dat het vet eraf is. Vet drijft op de bouillon. Succes
- Pieter Maar... was het lekker?