Paddenstoelensoep met dragon en vanille
bereiden
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 20 g boter (plus extra indien nodig)
- scheutje milde olijfolie
- 400 g weidechampignons of champignons naar keuze, in stukjes van 1 tot 2 cm
- 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
- 4 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1 druppel vanille-extract
- 4 theelepels crème fraîche (optioneel)
- voor de snelle groentebouillon
- 1 wortel, geraspt
- 1 ui, geraspt
- 1 stengel bleekselderij, geraspt
- groen gedeelte van een preistengel, fijngehakt (optioneel)
- takjes peterselie of ander kruid (optioneel)
- 1 laurierblaadje
- een paar steeltjes dragon, de blaadjes bewaard voor de soep
Bereiden
Bak de ui 5 minuten in de boter en de olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe de champignons in de pan. Voeg de tijmblaadjes toe. Zet het vuur lager en bak nog eens 15 minuten. Voeg wat boter toe als de pan te droog wordt. Doe de knoflook erbij en bak 2 minuten mee. Zet het vuur hoger als er nog veel vocht rond de champignons ligt en laat het vocht inkoken tot een rijke saus.
Doe ondertussen voor de groentebouillon alle ingrediënten in een hoge pan met 1,1 liter water. (Voeg groente toe die je nog hebt liggen; alle ingrediënten zijn optioneel.) Breng met een deksel op de pan aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes koken.
Doe het grootste gedeelte van de champignons en de blaadjes dragon bij de bouillon. Je hoeft de groenten er niet uit te halen, omdat ze de soep steviger maken. Voeg het vanille-extract toe, verwijder het laurierblaadje en de kruidensteeltjes, en pureer de rest tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
Serveer in verwarmde kommen met de rest van de champignons en blaadjes dragon. Garneer elke kom eventueel met 1 theelepel crème fraîche.
Extra benodigd
Staafmixer of blender
Groentebouillon
Het maken van een snelle, eenvoudige groentebouillon kost weinig moeite en is een goede manier om alles uit je groenten te halen. Maak je groentela leeg en maak een bouillon die barst van de voedingsstoffen, of bewaar afsnijdsels van groente en taaie kruidensteeltjes in de koelkast of diepvries tot je genoeg hebt om een bouillon te maken zoals hierboven beschreven. Er is geen vastomlijnd recept voor nodig, maar ik gebruik altijd wortel, ui, bleekselderij en prei als basis en doe daar dan nog andere groenten of schillen bij die ik nog heb liggen.
Kookboek
Het recept 'Paddenstoelensoep met dragon en vanille' is afkomstig uit het kookboek...
Puur natuurlijk koken
Tom Hunt
Weg met de ingevlogen aardbeien in december! 'Puur natuurlijk koken' zet je met de beide benen op de grond en leert je culinair genieten in het... lees verder
© Good Cook