Pompoensoep met kikkererwten en chorizo

4 personen
bereiden

waardering 8obv 21 waarderingen

Ingrediënten

  • 450 g pompoen, geschild, zonder zaden en in blokjes van 1-2 cm gesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1-2 mespuntjes chilivlokken
  • 1 grote ui, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 2 wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 180 g chorizo of andere pittige worst die je kunt bakken, zonder vel en in blokjes
  • 1 verse Spaanse peper, zonder zaadjes en fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • een klein bosje platte peterselie, steeltjes en blaadjes apart fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 2 eetlepels gehakte verse oregano of 1½ eetlepel gedroogde
  • 1 blikje tomaat in blokjes (200 g)
  • 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 liter groentebouillon
  • versgeperst citroensap, naar smaak

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 190 ºC. Leg de pompoen op een bakplaat en meng met twee eetlepels olie. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken. Rooster in de voorverwarmde oven, tot bruin en zacht, ongeveer 35-40 minuten.

Verwarm intussen de rest van de olie in een grote sauspan en voeg de ui toe met een beetje zout. Zet het vuur lager en bak langzaam, roer af en toe, ongeveer 10-15 minuten tot zacht en gaar. Voeg de wortel, bleekselderij en chorizo toe en bak nog eens 5-7 minuten tot bruin. Nu kunnen de verse Spaanse peper, knoflook, gehakte peterseliesteeltjes en specerijen erbij. Roerbak dit nog eens 4-5 minuten. Doe dan de oregano, tomaat, kikkererwten en bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat zachtjes nog eens 10-12 minuten koken tot de groente zacht is. Roer ook de pompoen erdoor.

Pureer de helft van de soep tot een grove puree, doe die terug in de pan en verwarm opnieuw. Proef of de smaak goed is en voeg meer zout of citroensap toe indien nodig. Als laatste roer je de gehakte peterselie erdoor, serveer gloeiend heet.

Extra benodigd

Keukenmachine of staafmixer

Kookboek

Het recept 'Pompoensoep met kikkererwten en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...

Pompoen

Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder

© Uitgeverij Becht

Pompoensoep tips

Reacties op dit recept

  • karin Dit gerecht viel bij mijn culinaire familie heel erg in de smaak!!
  • margreet Een heerlijke soep, deze komt beslist vaker op tafel!
  • Kitty Dit recept viel erg in de smaak, ik ga het zeker vaker maken.
  • Th Deze soep is een traktatie voor oog, neus en mond. Mooie kleur en veel verschillende kruidige smaken. Door niet alles te pureren geeft het vulling aan de soep. Ik heb ook eens fijn gehakte geroosterde amandelen toegevoegd wat een extra bite gaf. Theresa
  • Ingeborg Erg lekker en robuust soepje, doet een beetje Spaans / Noordafrikaans aan qua smaken. Heerlijk op een gure dag maar is denk ik ook heerlijk om koud in de zomer te eten, dan misschien wel iets verdunnen (en weer op smaak brengen natuurlijk). Komt bij ons ook zeker vaker op tafel! En als je 'm koud eet in de zomer, zou ik 'm wel helemaal pureren.
  • Maya Een heerlijke soep! Die ga ik zeker vaker maken.