Tomatensoep met knoflookpizette

4 personen
bereiden

waardering 8obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 250 ml amandelmelk (of andere niet-zuivelmelk)
  • handvol verse basilicumblaadjes
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 blikjes van 400 g tomaten
  • 500 ml groentebouillon
  • voor de pizzettes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geraspt of geperst
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • ½ hoeveelheid ongekneed platbrooddeeg (zie onderaan het recept)
  • paar handjes rucola
  • zoutvlokken

Bereiden

Doe de helft van de olie in een grote pan en fruit de ui op middelhoog vuur tot deze doorschijnend is. Roer de bloem erdoor en bak een minuut mee. Roer er geleidelijk de melk door tot deze helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de soepingrediënten met ½ theelepel zout en ½ theelepel peper toe en pureer de soep met een staafmixer tot deze helemaal glad is. Laat 20 minuten zachtjes koken; roer af en toe.

Verhit ondertussen een grote ovenvaste koekenpan op hoog vuur. Roer in een kommetje de knoflook en olijfolie door elkaar. Verhit de grill voor op de hoogste stand.

Verdeel het deeg in 8 balletjes en bestuif deze met bloem. Rol ze uit met een deegroller tot je cirkels hebt van ongeveer 12½ cm in doorsnee. Leg 2 deegcirkels in de pan. Bestrijk ze met knoflookolie en leg er wat rucola op. Bak ze 3 minuten (de onderkant van het deeg is dan bruin) en zet de pan dan nog een minuut onder de grill tot de pizzaatjes luchtig en goudbruin zijn. Laat ze uit de pan glijden en bak de rest op dezelfde manier.

Geef de warme pizzettes bij de soep.

Extra benodigd

Staafmixer

Ongekneed platbrooddeeg

Roer 100 g volkoren broodmeel, 200 g tarwebloem, ¾ theelepel zout en 1 theelepel instant gist in een grote kom door elkaar. Schenk er 225 ml lauwwarm water bij en meng het met je handen tot er geen klontjes meel meer in zitten. Dek af met plasticfolie en laat op een warme plek minstens 2 uur rijzen. Wil je het deeg langer dan 10 uur laten rijzen, zet het dan in de koelkast, zodat het langzaam kan rijzen tot je het nodig hebt. (Voor het bovenstaande recept heb je slechts de helft nodig.)

tIP

Maak het platbrooddeeg eerder (ergens tussen de 2 uur en 7 dagen) dan de soep, zodat het kan rijzen. Als je het deeg meer dan 10 uur tevoren maakt, leg het dan in de koelkast tot je het nodig hebt. Haal het vlak voor je de soep gaat maken uit de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Tomatensoep met knoflookpizette' is afkomstig uit het kookboek...

Top with cinnamon

In dit boek verklapt foodblogger Izy Hossack haar 75 favoriete zoete en hartige recepten. Perfect voor lekker luie weekenden, snelle avondmaaltijden en spontane... lees verder

© Uitgeverij Becht

Tomatensoep tips