Vissoep met venkel en raki

8 personen
bereiden

waardering 7,7obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 prei, alleen het wit, in dunne ringetjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 kleine venkelknolletjes, zonder kern en in de lengte in plakken gesneden
  • 2 lange rode chilipepers, in de lengte gehalveerd en zonder zaad
  • 2½ eetlepel specerijenmix voor zeevruchten (zie onderaan het recept)
  • 1½ liter krabbouillon
  • 16 panklare mosselen, afgespoeld
  • 4 rode muls, gefileerd
  • 2 kleine pijlinktvissen, schoongemaakt
  • 200 g gekookte kikkererwten
  • 2 rijpe tomaten, zonder pitjes en kleingesneden
  • 1 flinke eetlepel raki (of ouzo of pernod)
  • 50 g gepelde ongekookte garnalen
  • extra vergine olijfolie, voor het opdienen
  • fijngehakte bladpeterselie, voor het opdienen

Bereiden

Verhit de olie in een grote braadpan, metalen stoofpot of kasserol en voeg de ui toe met de prei, knoflook, venkel en chilipepers. Doe de specerijenmix erbij, maar houd twee theelepels achter. Bak alles al roerend een paar minuten op middelhoog vuur, zodat de groenten met de specerijen worden bedekt. Schenk de bouillon erbij met zout naar smaak. Laat alles zonder deksel ca. 20 minuten zachtjes doorkoken of tot de groenten goed gaar zijn. Schuim van tijd tot tijd het oppervlak af.

Gooi intussen mosselen weg die weigeren zich te sluiten wanneer je ze een tik geeft. Controleer of er geen graat is achtergebleven in de vis. Snijd de inktvistentakels in kleine stukjes. Snijd de lichaamzakken in de lengte open, kerf de binnenkant kruislings in en snijd ze in vieren.

Bestrooi de vis en inktvis licht met de achtergehouden specerijenmix. Doe de kikkererwten en tomaten in de pan met een scheut raki. Voeg de mosselen toe met de garnalen, visfilets en inktvis, zet het vuur hoger en verwarm alles met deksel 3-4 minuten tot de mosselen opengaan.

Serveer de soep onmiddellijk uit de pan op tafel. Verdeel de zeevruchten, groenten en bouillon over warme soepkommen. Sprenkel er een beetje extra vergine olijfolie over en bestrooi de vissoep met een beetje peterselie.

Specerijenmix voor zeevruchten

Meng 5 eetlepels mild paprikapoeder, 2 eetlepels gemalen komijn, 2 eetlepels gemalen koriander, 1 eetlepel versgemalen zwarte peper en 1 eetlepel gemalen venkelzaad. Bewaar in een afgedekte pot, maximaal drie maanden.

Kookboek

Het recept 'Vissoep met venkel en raki' is afkomstig uit het kookboek...

Turquoise

Een boek vol recepten, reisverhalen en krachtige fotografie die de mysterieuze verhalen en de spannende Turkse keuken tot leven brengen. Zelden was... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Vissoep tips