Bietenijs
bereiden
Ingrediënten
- 180 ml volle melk
- 75 g witte basterdsuiker
- 2 volle theelepels bietenpoeder (o.a. natuurvoedingswinkels, online en speciaalzaken)
- ½ vanillestokje
- 3 eidooiers
- 300 g double cream of slagroom
- ijshoorntjes en dulse-vlokken (rode algenvlokken, o.a. natuurvoedingswinkels), voor erbij
Bereiden
Meng de melk met de suiker, een snufje zeezout en het bietenpoeder in een pan. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg in de pan. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten afkoelen.
Klop de eidooiers in een mengkom. Warm het melkmengsel op en schenk langzaam en al kloppend bij de geklopte eidooiers. Het ijsmengsel zal nu indikken.
Schenk door een zeef in een andere kom met daarin de double cream of slagroom.
Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast (of zet in de diepvries als je niet zo lang wilt wachten) tot het mengsel koud is.
Laat ongeveer 20 minuten in een ijsmachine draaien tot het ijsmengsel lekker dik is, schep in een bakje (zoals een broodvorm bekleed met bakpapier) en zet een paar uur in de diepvries.
Hier heb ik het ijs gewoon in een ijshoorntje geserveerd, bestrooid met wat dulse-vlokken.
Extra benodigd
IJsmachine
Geen ijsmachine?
Je kunt ook een elektrische mixer gebruiken als je geen ijsmachine hebt. Klop een paar keer extra door terwijl het ijs in de diepvries staat om zoveel mogelijk lucht in het ijsmengsel te krijgen. En zet sowieso het bakje waarin je het ijs gaat bewaren van tevoren in de diepvries. Ook als je een ijsmachine gebruikt, moet je de kom of het koelelement een dag van tevoren in de diepvries zetten.
Opmerking
'Ik had wat bietenpoeder in de la liggen en wist niet goed wat ik ermee moest doen, tot ik bedacht dat biet een geweldig ingrediënt zou zijn in desserts. Dus ik haalde de ijsmachine tevoorschijn en voegde het bietenpoeder toe aan een vanillebasis. Het toevoegen van een vleugje zoete groente werkt heel goed. Laatst at ik in een restaurant in Sydney zuurdesemijs. Het was zo'n slimme en lekkere manier om overgebleven brood te verwerken; de zoete, zoute smaak van het ijs was geweldig. Zodra je een favoriet basisrecept voor ijs hebt (met of zonder eidooiers) kun je echt met smaken gaan experimenteren.' - Nicole Pisani
Kookboek
Het recept 'Bietenijs' is afkomstig uit het kookboek...
Boter, botten, zout
Nicole Pisani
Boter, botten en zout zijn de essentie van eten en vormen de basis voor Nicole Pisani's manier van koken. In dit kookboek deelt ze hoe deze elementen voor haar samenkomen in 100 recepten, beïnvloed door de vele landen waarin ze als chef-kok werkte
... lees verder © Good Cook