Mokkaroomijs
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 125 g Ethiopische koffiebonen
- 9 eierdooiers
- 200 g fijne tafelsuiker
- 400 ml melk
- 400 ml slagroom
Bereiden
Stamp de koffiebonen in een vijzel tot poeder of draai ze fijn in een koffiemolen. Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Doe de melk met de slagroom en de koffie in een pan. Breng aan de kook. Neem de pan van het vuur, leg er het deksel op en laat de inhoud 10 minuten trekken.
Giet al kloppend het warme koffie-melkmengsel bij het dooiermengsel. Giet het mengsel terug in de pan en zet op een heel laag vuur als voor een crème anglaise (custard). Laat zachtjes sudderen (niet laten koken) tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Giet de custard in een kom en laat hem afkoelen, waarbij je af en toe roert. Dek de kom af en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
Giet de custard door een fijne zeef. Giet de gezeefde custard in de kom van de ijsmachine (die van tevoren al 12 uur in de diepvries heeft gestaan). Zet de kom in de ijsmachine. Zet de machine aan en laat 30 tot 35 minuten draaien tot het roomijs mooi romig en glad is.
Extra benodigd
IJsmachine
Tip
Draai in een blender 2 schepjes koffieroomijs met 50 ml whisky. Schik 1 bolletje roomijs onderin een glas en giet er het roomijs-whiskymengsel over. Garneer met geklopte slagroom en bestuif met cacao.
Kookboek
Het recept 'Mokkaroomijs' is afkomstig uit het kookboek...
De ijsmachine
Philippe Lusseau
Zelf een heerlijke aardbeiensorbet, meloensorbet of chocoladeroomijs maken. Met een ijsmachine doe je dat allemaal zelf en nog veel meer. Roomijs met wortel of... lees verder
© Good CookIJs tips
Reacties op dit recept
- Miranda Lekker ijs, maar ik heb allemaal pitjes in het ijs (van de gemalen koffie). Voor de volgende keer; hoe voorkom ik dit? Pitjes zijn te klein om eruit te zeven, maar je proeft ze wel degelijk!
- ijsboerke Je kan ook sterke expresso koffie gebruiken, koud laten worden en dan mengen, suc6.