Royale ijsplank
bereiden
Ingrediënten
- 240 g vegan chocoladesaus (zie onderaan het recept)
- 500 ml vegan aardbeienroomijs, zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 500 ml vegan vanilleroomijs, zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 500 ml vegan chocoladeroomijs, zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 8 Oreokoekjes, verkruimeld
- 140 g pretzels, verkruimeld
- 2 gele perziken, ontpit en in blokjes
- 70 g geroosterde en gezouten pinda's, fijngehakt
- 70 g vegan strooisel
- 60 g mini vegan chocolate chips
- 40 g ongezoete kokos, geraspt
- 4 vegan graham crackers, verkruimeld
- 400 ml kokosslagroom uit blik
Bereiden
Giet de chocoladesaus in een kommetje en houd het even apart.
Vul een ovenschaal of ondiepe ijsemmer met ijsblokjes. Doe het aardbeien-, vanille- en chocolade-ijs in bakjes en zet die op de ijsblokjes om ze koud te houden. Zet de schaal of ijsemmer in het midden van de plank.
Doe de verkruimelde koekjes en pretzels, de blokjes perzik, geroosterde pinda's, strooisels, chocolate chips, geraspte kokos en verkruimelde crackers in kleine kommetjes en zet ze om het ijs heen.
Serveer met de kokosslagroom.
Extra benodigd
Plank of marmeren deegplaat van 40 x 60 cm
Vegan chocoladesaus
Doe 280 g halfzoete chocoladestukjes in een glazen kom en zet die 30 seconden op 750 W in de magnetron. Roer hem door en zet hem nog even in magnetron. Ga zo door tot de stukjes half gesmolten zijn. Eventueel kun je de chocola ook au bain-marie smelten. Giet wanneer de chocola half gesmolten is 80 ml kokosmelk in de kom en warm het mengsel verder op, tot alle chocola gesmolten is en de saus mooi glad. Als de chocola te dik is, kun je er nog wat kokosmelk doorroeren, tot hij de gewenste consistentie heeft. Voeg tot slot een snufje zout toe. Giet de chocoladesaus in een kom en serveer.
Opmerking
Vegan roomijs is de laatste jaren veel lekkerder geworden. Het is zoet, romig en koel - alles wat ijs hoort te zijn - maar dan zonder de zuivel. De meest romige soorten zijn op basis van kokosroom en cashew, maar er bestaat ook vegan ijs op basis van amandelmelk en havermelk. Kijk voor een korte, eenvoudige ingrediƫntenlijst op de verpakking of, nog beter, maak het zelf. Serveer je favoriete smaken met vegan chocoladesaus en een keur aan zoete, zoute en krokante toppings.
Kookboek
Het recept 'Royale ijsplank' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan op de plank
Kate Kasbee
Kleurrijk, verleidelijk, uitnodigend, feestelijk en serieus lekker, zo mag je de vijftig serveerplanken in 'Vegan op de plank' gerust noemen; niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook prachtig om te zien! Deze planken zorgen altijd voor blije gezichten en
... lees verder © Uitgeverij Terra