Stracciatella met sinaasappelschil
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 500 ml double cream of volle slagroom
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd en het merg eruit geschraapt
- reepjes schil van 1 onbespoten sinaasappel
- 6 grote eidooiers
- 150 g fijne kristalsuiker
- 70 g pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen), in stukjes
Bereiden
Doe de room met de melk, het vanillestokje, het vanillemerg, de sinaasappelschil en een snufje zout in een middelgrote pan en breng zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat minimaal 1 uur trekken.
Breng voor de custard de verrijkte melk zachtjes aan de kook, haal van het vuur en laat kort afkoelen. Klop de eidooiers met de kristalsuiker in een grote kom dik en romig. Schenk een kwart van de hete melk er langzaam al kloppend bij. Schenk dit eidooiermengsel terug in de pan en klop flink. Laat al roerend met een houten lepel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur koken, totdat het melkmengsel indikt tot de consistentie van een custard. Je moet op de achterkant van een lepel een duidelijke lijn door de custard kunnen trekken.
Haal de pan van het vuur en laat direct afkoelen in een gootsteen gevuld met ijskoud water. Roer af en toe door zodat de custard sneller afkoelt. Leg een vel plasticfolie direct op het oppervlak zodat er geen vel op komt. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Schenk de custard door een zeef om het vanillestokje en de sinaasappelschil eruit te halen. Schenk in een ijsmachine en laat draaien zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
Smelt intussen de chocolade in een kom boven een pan zacht kokend water (de kom mag het hete water niet raken). Schraap de gesmolten chocolade in een kleine kan en laat afkoelen tot handwarm. Schenk de chocolade als het ijs bijna klaar is met draaien langzaam op de draaiende bladen in de machine bij het ijs. Laat nog 20 tot 30 seconden draaien. De chocolade wordt hard door het ijs en vormt kleine stukjes. Doe in een plastic bakje en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Extra benodigd
IJsmachine
Tip
Was en droog het vanillestokje en bewaar in je suiker.
Kookboek
Het recept 'Stracciatella met sinaasappelschil' is afkomstig uit het kookboek...
Vegarabia
Greg Malouf & Lucy Malouf
Ontdek de vegetarische kant van het Midden-Oosten in 'Vegarabia', het nieuwste kookboek van Greg en Lucy Malouf. Zij laten zien dat deze keuken, met al z'n... lees verder
© Good Cook