Vanilleroomijs
- 8 personen
- 60 min
- waardering 7,8
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 8 eierdooiers
- 200 g fijne tafelsuiker
- 400 ml melk
- 600 ml slagroom
- 4 vanillestokjes, in de lengte doormidden gesneden
Bereiden
Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Doe de melk met de slagroom in een pan. Schraap de zaadjes uit de vanillestokjes in de pan melk. Doe er dan ook de stokjes zelf in. Breng aan de kook. Neem de pan van het vuur. Leg er het deksel op en laat ongeveer 10 minuten trekken tot je de geur van vanille ruikt. Verwijder de stokjes.
Giet het warme vanille-melkmengsel al kloppend met een garde bij het dooiermengsel. Giet het mengsel terug in de pan en zet op een heel laag vuur als voor een crème anglaise (custard). Laat zachtjes sudderen (niet laten koken) tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Giet de custard in een kom en laat hem afkoelen, waarbij je af en toe roert. Dek de kom af en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
Giet de custard door een fijne zeef. Giet de gezeefde custard in de kom van de ijsmachine (die van tevoren al 12 uur in de diepvries heeft gestaan). Zet de kom in de ijsmachine. Zet de machine aan en laat 20 tot 25 minuten draaien tot het roomijs romig en glad is.
Extra benodigd
IJsmachine
Tip
Geef bij dit roomijs gekarameliseerde macadamianoten (praline). Verhit 200 g bruine basterdsuiker in een droge, zware pan op matig vuur tot je een goudgele karamel hebt. Schep er 200 g macadamianoten door. Schep het mengsel over op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afkoelen en breek de praline daarna in stukjes. Doe de stukjes bij het roomijs tijdens de laatste 5 minuten draaien, of strooi de stukjes vlak voor het serveren over bolletjes roomijs in dessertschaaltjes.
Kookboek
Het recept 'Vanilleroomijs' is afkomstig uit het kookboek...
De ijsmachine
Philippe Lusseau
Zelf een heerlijke aardbeiensorbet, meloensorbet of chocoladeroomijs maken. Met een ijsmachine doe je dat allemaal zelf en nog veel meer. Roomijs met wortel of... lees verder
© Good Cook