Zoete-aardappelijs met karamel en witte chocolade
bereiden
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel (ca. 300 g), geschild
- 500 ml creamy kokosmelk
- 40 g kokosbloesemsuiker
- sap van ¼ citroen
- 6 eetlepels agavesiroop (of een andere zoetstof)
- 1 theelepel vanille-extract
- ¾ theelepel gemalen kaneel
- 35 g witte chocolade
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel, wikkel de aardappel in aluminiumfolie en pof hem in de voorverwarmde oven gedurende 45-60 minuten. Laat afkoelen en verwijder de schil.
Doe 100 ml kokosmelk, suiker en een snufje zeezout in een steelpannetje en laat de suiker, al roerende, volledig oplossen. Voeg aan het einde het citroensap toe. Laat afkoelen.
Meng de zoete aardappel met 400 ml kokosmelk, agavesiroop, het vanille-extract, de kaneel en een snufje zeezout in de keukenmachine tot een egale massa.
Smelt de chocolade au bain-marie. Let op: bij een te hoge temperatuur smelt witte chocolade niet goed. Het is beter om niet op het vuur te werken, maar gekookt water in een bakje te gieten en daarmee de chocolade au bain-marie smelten.
Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Giet de witte chocolade over het ijs en draai de karamel erdoorheen. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.
Zonder ijsmachine: giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een half uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden. Giet de witte chocolade over het ijs en draai de karamel erdoorheen. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.
Serveer het ijs met wat extra karamel.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, keukenmachine, ijsmachine of staafmixer
Kookboek
Het recept 'Zoete-aardappelijs met karamel en witte chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
Altijd ijs
Marleen Visser
In 100 heerlijke, verrassende ijsrecepten bewijst ijsfanaat Marleen Visser dat ijs geschikt is voor elk seizoen. Ze beperkt zich niet tot de bekende smaken... lees verder
© Carrera culinair