IJstaart met aardbeien

6 personen
bereiden

waardering 7,9obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 60 g fijne tafelsuiker
  • 60 g poedersuiker
  • 300 g aardbeien
  • 30 g suiker
  • 300 ml slagroom
  • 100 g fijne tafelsuiker
  • 500 ml aardbeiensorbet

Bereiden

Verwarm de oven voor op 100 °C.

Klop voor de meringues in een kom de eiwitten stijf. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten op hoge snelheid. Zeef de poedersuiker en schep hem dan met een pannenlikker door de stijfgeklopte eiwitten.

Doe de meringue in een spuitzak. Spuit de meringue in staafjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringue ongeveer 2 uur in de oven op 100 °C. Laat de meringuestaafjes volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier neemt. Houd 10 staafjes apart voor het garneren van de ijstaart. Verkruimel de rest van de meringue tot grove stukken.

Houd 10 aardbeien apart voor het garneren. Draai de overgebleven aardbeien met 30 g suiker tot een puree. Passeer de coulis door een met kaasdoek beklede zeef.

Klop de koude slagroom uit de koelkast met een garde in een ijskoude kom (zet de kom op een laag ijsklontjes). Klop met de hand tot hij de juiste dikte heeft. Voeg pas op het laatst de fijne tafelsuiker toe om voor een licht krokante afwerking te zorgen.

Meng de coulis met de stevig geklopte slagroom. Schep er de stukjes meringue door. Vul een charlottevorm met dit mengsel en schep er bolletjes aardbeiensorbet op. Zet 2 uur in de diepvries.

Houd de charlottevorm even in lauw water en stort de taart op een dienschaal. Garneer met plakjes aardbei en de staafjes meringue.

Extra benodigd

Bakpapier, charlottevorm, zeef

Kookboek

Het recept 'IJstaart met aardbeien' is afkomstig uit het kookboek...

IJstaarten uit eigen keuken

Na jaren van vergetelheid is de ijstaart weer helemaal op de weg terug. Zoals dit boek laat zien, gaat er met ijstaarten een wereld open, van verfijnde taartjes voor... lees verder

© Good Cook

IJstaart tips