Panna cotta met karamel
- 10 personen
- 35 min
- waardering 7,8
- Nagerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 10 g gelatineblaadjes
- 700 ml slagroom
- 200 ml melk
- 2 vanillestokjes
- 60 g suiker
- 100 ml (½ glaasje) likeur naar keuze (droge marsala, rum, cognac, amaretto)
- 200 g suiker voor de karamel (of kant-en-klare vloeibare karamel)
Bereiden
Week de gelatineblaadjes 10-15 minuten in koud water.
Verwarm de slagroom en de melk met de in tweeën gespleten vanillestokjes en de suiker in een pan op laag vuur. Roer totdat het begint te koken. Haal de pan van het vuur.
Verwijder de vanillestokjes, schraap de zaadjes eruit en doe ze in de room (bewaar een stokje voor de garnering). Los de uitgeknepen gelatine in de room op en roer met een garde tot hij helemaal is opgelost.
Voeg de gekozen likeur toe (bijvoorbeeld een mengsel van marsala en rum). Laat 5 minuten afkoelen en roer af en toe om te voorkomen dat er een vel op komt.
Maak ondertussen de karamel: doe 200 g suiker in een pan met een dikke bodem en verdeel er 4 eetlepels water overheen. Breng zachtjes aan de kook zonder te roeren tot de suiker amberkleurig wordt. Wacht even voordat je de karamel onderin de vorm schenkt. Schenk de room op de karamel.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af met plasticfolie en zet ten minste 4 uur in de koelkast zodat de room opstijft.
Haal een mespunt langs de randen om de panna cotta uit de vorm te halen en stort hem in één keer op een bord. Als de panna cotta moeilijk uit de vorm komt, houd de onderkant van de vorm dan 5 seconden in warm water. Dien koud op met een grote lepel.
Extra benodigd
1 vorm van 1 liter, plasticfolie
Opmerking
Gebruik voor een strikt-vegetarische versie van het recept agar-agar in plaats van gelatine.
Kookboek
Het recept 'Panna cotta met karamel' is afkomstig uit het kookboek...
Panna cotta
Laura Zavan
Panna cotta is een van oorsprong Italiaans toetje op basis van slagroom, meestal op smaak gebracht met vanille. Panna cotta is makkelijk te maken, kan zó... lees verder
© Uitgeverij Becht