Pavlova met zomer- of winterfruit

  • 8 personen
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de pavlova
  • 6 eiwitten
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels wittewijnazijn, plus een scheutje extra om de kom te ontvetten
  • 500 ml slagroom
  • 5 g munttakjes
  • zomerfruit
  • aardbeien, gehalveerd of in plakjes
  • kersen
  • perziken of nectarines, in plakjes
  • abrikozen, gehalveerd
  • frambozen
  • passievrucht, gehalveerd
  • eetbare bloemen
  • winterfruit
  • bloedsinasappel, in halve plakjes
  • vijgen, in plakjes of partjes
  • aalbessen
  • granaatappel
  • kaki, in halve plakjes
  • kumquats, in plakjes
  • bramen
  • Kaapse kruisbessen

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 100 °C (hetelucht) of 120 °C (elektrisch). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schenk een scheutje wittewijnazijn op een vel keukenpapier en maak een grote mengkom hier extra goed mee schoon.

Mix de eiwitten in de schone kom stijf met een handmixer. Voeg daarna terwijl je mixt langzaam schepje voor schepje de suiker toe. Mix tot de suiker helemaal in het mengsel is opgelost en je geen korreltjes meer voelt als je wat meringue tussen je vingers wrijft. Dit duurt 10-15 minuten.

Voeg de maïzena, een snuf zout en de wittewijnazijn bij het meringuemengsel, en mix kort door met de mixer.

Verdeel de meringue in een gladde laag over de bakplaat, eventueel in de vorm van een serveerplank.

Bak de meringue 2 uur in de oven. Zet de oven uit, doe de ovendeur niet open en laat de meringue volledig afkoelen in de oven.

Klop de slagroom stijf met de handmixer en verdeel over de meringue.

Verdeel het fruit over de meringue, begin met het grote fruit en eindig met het kleinste fruit. Maak af met takjes munt en serveer.

Extra benodigd

Bakpapier, handmixer

Tip

Maak de meringue de avond van tevoren, dan kan deze de hele nacht goed afkoelen en uitharden in de oven. Van de overgebleven eidooiers kun je bijvoorbeeld een heerlijke lemoncurd maken.

Kookboek

Het recept 'Pavlova met zomer- of winterfruit' is afkomstig uit het kookboek...

Van de plank

Elize van Steen

Met 'Van de plank' van Elize van Steen (@deli_zabeth) maak je feestelijke en originele grazing boards en borrelplanken voor élk moment. Wanneer je gasten over de vloer hebt wil je graag iets feestelijks op tafel zetten. En wat is er beter dan... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Claudia Damen

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pavlova recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!