Bleu d'Auvergne met in honing gecarameliseerde peer
bereiden
Ingrediënten
- 4 plakjes rijpe Bleu d'Auvergne à ca. 40 g
- 2 stevige Doyenne de comice peren
- roomboter
- 2 eetlepels vloeibare honing
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de plakjes kaas op vier kleine, ovenbestendige bordjes.
Schil de peren, halveer ze en pocheer in water met wat suiker tot ze net gaar zijn (niet te zacht). Verwijder het klokhuis en snijd elke peer in de lengte in ca. 10 partjes. Bak de partjes in een pan met antiaanbaklaag met wat boter licht bruin, voeg de honing toe en laat carameliseren (houd het goudkleurig). Blus af met wat van het pocheervocht. Kook in en voeg op het laatst een paar klontjes koude boter toe om te binden (niet te veel anders wordt het te vet).
Zet tijdens het inkoken de bordjes met kaas 3-4 minuten in de oven, totdat ze net gesmolten zijn. Leg de plakjes peer op de kaas en lepel er een beetje saus over. Serveer direct.
Persoonlijke noot
'Dit gerecht hebben we een jaar of negen geleden in het restaurant bedacht en het is sindsdien een vaste wijn/spijs-combinatie die we op veler verzoek altijd in huis hebben. Het is ook de eerste wijn/spijs-combi die Sue, mijn vrouw, na negen maanden zwangerschap op haar verlanglijstje had staan. Je kunt het als kaasgerecht serveren na het hoofdgerecht maar ook als dessert.' - Igor Sens
Wijntip
Anjou sur uit de Loire streek. Hier stroomt de Laion en worden edele zoete wijnen gemaakt van de Chenin Blanc. Mijn wijnsuggestie bij dit gerecht is de Gard de Chaume van Beaumard.
Het recept 'Bleu d'Auvergne met in honing gecarameliseerde peer' wordt je aangeboden door chef Igor Sens van restaurant Utrechtsedwarstafel. Beeld: Ekaterina Kondratova | Shutterstock.com
Peer toetjes tips
Reacties op dit recept
- Karin Een zalig nagerecht... Neem niet te rijpe peren anders wordt het al gauw pap.
- Lucie In kerstmenu als kaasgang voor het dessert. Heerlijk, niet te zwaar, alom gewaardeerd.