Nigella Lawson: chocoladepudding
bereiden
Ingrediënten
- 175 g bloem
- 40 g cacao
- 1 theelepel vanille-extract
- 175 g kristalsuiker
- 175 g zachte boter
- 60 ml naturel yogurt
- 3 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel dubbelkoolzure soda
- voor de saus
- 125 g melkchocolade, gehakt
- 125 g pure chocolade, gehakt
- 250 ml slagroom
- 75 g golden syrup
- 4 theelepels vanille-extract
Bereiden
Kwast je hittebestendige kunststof puddingvorm in met boter (vergeet ook de binnenkant van het deksel niet). Zorg dat je voldoende kokend water in een pan (of stoompan) klaar hebt staan om de chocoladepudding te stomen.
Doe bloem en cacao in een keukenmachine en druk even op de pulseknop om eventuele klontjes kwijt te raken.
Doe er de rest van de puddingingrediënten bij en druk nu iets langer op de pulseknop, tot alles gemengd is. Schraap de wand van de kom schoon en druk nog drie keer op de knop. Schraap het chocoladebeslag uit de kom in de voorbereide vorm. Strijk het beslag glad (het komt maar tot halverwege de vorm) en doe het deksel erop.
Wikkel de vorm strak in folie, zodat er onmogelijk water in kan komen, en stoom de pudding in het kokende water in de pan of in een stoompan 1½ uur (tegen die tijd zal de pudding tot ongeveer 4 cm onder het deksel gerezen zijn). Langer stomen komt de pudding niet ten goede.
Laat alle ingrediënten voor de saus in een pan op laag vuur smelten. Roer zo nu en dan. Zet de pan van het vuur en klop op het laatste moment alles nog een keer goed door elkaar, tot een gladde saus. De saus kun je op je gemak voor het eten maken. Warm hem vlak voordat je de pudding serveert op.
Haal de pudding wanneer hij klaar is voorzichtig uit de pan of stomer, verwijder het folie en maak het deksel open. Leg een schaal op de vorm, draai beide om, zodat de pudding op de schaal terechtkomt, en schud de vorm los.
Giet wat hete saus over de chocoladepudding, zodat de bovenkant net bedekt is en saus in glanzende druppels langs de zijkant druipt. Giet de rest van de saus in een sauskom en zet er een lepel in.
Extra benodigd
Hittebestendige plastic puddingvorm met deksel en een inhoud van 1,7 liter, keukenmachine, plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: chocoladepudding' is afkomstig uit het kookboek...
Nigella's kerst
Nigella Lawson
Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die
... lees verder © Uitgeverij Contact