Rijstpudding brûlée

6 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 220 g kortkorrelige rijst
  • 70 g fijne kristalsuiker, plus iets extra voor de brûlée
  • 1,2 liter volle melk
  • 6 groene kardemompeulen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen

Bereiden

Voeg alle ingrediënten toe aan een pan met dikke bodem en breng op matig vuur aan de kook. Roer goed over de bodem en langs de rand zodat het niet aanbakt.

Zet het vuur lager zodra het rijstmengsel aan de kook komt en blijf roeren tot het is ingedikt en de consistentie van custard heeft.

Verwijder de gekneusde kardemompeulen en het kaneelstokje. Schep in glazen of aardewerken kommen die bestand zijn tegen de hitte van een grill of gasbrander. Bestrooi de rijstpudding met een laagje suiker en laat met een gasbrander karamelliseren of zet het geheel onder een heel hete grill.

Opmerking

Dit is een speelse variant op de klassieke Turkse rijstpudding, die al van nature in de oven karamelliseert. Ik bestrooi de rijstpudding met suiker en laat het suikerlaagje met behulp van een gasbrander of onder de grill karamelliseren. Je kunt dit gerecht warm of koud serveren.

Kookboek

Het recept 'Rijstpudding brûlée' is afkomstig uit het kookboek...

Rumi

'Rumi' presenteert de eclectische keuken van Joseph Abboud: een beetje Libanees, wat Perzische invloeden en een vleugje Turks. Familierecepten met hier en daar een twist, zoals een tabouleh van broccoli, of juist een ode aan klassiekers

... lees verder

© Good Cook

Rijstpudding tips