Sprankelende citroensorbetto
- 6 stuks
- 30 min
- waardering 9
- Nagerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 ml citroensap (van ca. 8 kleine citroenen, zie recept), plus de geraspte schil van 1 biologische citroen
- 280 g suiker
- 100 ml water
- 200 ml bruisend mineraalwater (gebruik iets zoutig water, van bijvoorbeeld het merk San Pellegrino)
Bereiden
Wil je de sorbet in citroenen serveren, snijd dan 1 cm van de onderkant af zodat ze rechtop blijven staan (bewaar 1 vrucht voor de geraspte citroenschil). Snijd een flink dik kapje (2-3 cm) van de bovenkant van de citroenen en bewaar ze als dekseltjes. Schep al het vruchtvlees eruit, alsof je een halloweenpompoen leegschraapt, en druk het door een zeef om het sap voor je sorbetto eruit te krijgen. Vries de uitgeholde citroenen in voor je ze gebruikt om de sorbet in te serveren; ze zien er aantrekkelijker uit als ze een tikje bevroren zijn en zullen de sorbetto langer koel houden.
Doe de geraspte schil van de laatste citroen in een steelpan. Voeg de suiker en het gewone water toe en breng zachtjes aan de kook. Laat 3-5 minuten borrelen tot er een siroop ontstaat.
Giet de siroop door een zeef in een kom (doe de schil weg). Roer het citroensap en het bruisende mineraalwater erdoor.
Schenk dit mengsel in een ijsmachine en laat draaien volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Of maak de sorbet met de hand (zie onderaan het recept).
Serveer in de uitgeholde citroenen.
Met de hand
Schenk het mengsel in een ondiep bakje en dek af met bakpapier. Zet in de vriezer. Klop het mengsel na 1,5 uur (met een garde) of maal met de pulseerknop (in een blender of keukenmachine) en zet het in het bakje terug in de vriezer. Herhaal het proces ten minste tweemaal met pauzes van 1,5 uur.
Opmerking
Citroen-sorbetto, of gewoon sorbetto zoals het hier op Sardinië heet, is een van de puurste en simpelste sorbets (oorspronkelijk gemaakt van drie ingrediënten: water, suiker en citroen) die nu in massaproductie zijn. De meeste bars en trattoria's hebben een grote plastic machine die constant staat te roeren in een slush-achtige, witte sorbetto-mix die in kleine champagneflûtes met een rietje erin worden verkocht als dessert. Deze sorbet heeft zo'n sprankelende en frisse smaak (als een sharbat) dat ik hem in mijn eigen keuken wilde namaken. Het is het verfrissendste ijs ter wereld, en ik ben ervan overtuigd dat de zoutigheid van bruisend mineraalwater de levendigheid ten goede komt. Serveer de sorbet in een uitgeholde citroen voor extra effect.
Kookboek
Het recept 'Sprankelende citroensorbetto' is afkomstig uit het kookboek...
La Vita è Dolce
Letitia Clark
In Italië is het leven zoeter dan zoet. Dat bewijst 'La Vita è Dolce' van Letitia Clark: hét kookboek met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden. Het bevat recepten voor koekjes, cakejes, desserts en taarten voor elke gelegenheid... lees verder
© Uitgeverij Becht