Stoofperen in rode wijn

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 750 ml goede rode wijn
  • 150 g suiker
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • versgeperst sap van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 1 groot stuk sinaasappelschil
  • 1 hele kruidnagel
  • 1 zwarte peperkorrel
  • 4 stevige stoofperen
  • gezoete crème fraîche, slagroom of vanille-ijs, voor erbij

Bereiden

Neem een pan die straks groot genoeg is voor de peren. Doe de rode wijn, suiker, honing, het citroensap, kaneelstokje, vanillestokje, de sinaasappelschil, de kruidnagel en de peperkorrel erin. Verwarm het geheel op laag vuur en roer af en toe tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur.

Schil de peren, maar laat ze verder intact. Leg de peren in de pan met wijn en laat het geheel zonder deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de peren zacht zijn (prik erin met een scherp mesje). Afhankelijk van de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de peren duurt dit 20 tot 35 minuten.

Zet de peren met een grote schuimspaan in een ondiepe schaal (geen aluminium). Laat de wijn opstaan en kook die op middelhoog vuur in tot er nog maar de helft van over is. Laat de wijn afkoelen, zeef hem en sprenkel hem over de peren. Laat de peren zo minstens 3 uur staan voor u ze serveert en keer ze af en toe.

Tip

U kunt dit dessert een paar dagen van tevoren maken en de peren en vloeistof zolang in de koelkast bewaren. Laat de peren op kamertemperatuur komen voor u ze serveert.

Kookboek

Het recept 'Stoofperen in rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...

Koken met appels & peren

Laura Washburn

Appels en peren zijn de twee populairste fruitsoorten. Er zijn veel varianten en net zoveel manieren om ze te bereiden. Van klassiekers als appeltaart en... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (40 stemmen)

Stoofperen recept tips

Reacties op dit recept

  • Peterik ben geen Jamie, maar heb dit desert wel met veel plezier gemaakt. Heerlijk, een feest. Ga dat nu ook voor Kerst doen maar dan met een mousse au chocolat en een bolletje ijs toegevoegd.

    reageren

  • RobHeerlijk!! Verrukkelijk geurende en smakende stoofpeertjes. Echt een aanrader. Wel opletten dat je het niet te zoet maakt. Ook voldoende lang op laten staan om lekker zachte peertjes te krijgen.

    reageren

  • R.JHeerlijk met alles wat je er maar bij wil doen. Maak het voor de kerst met cake en ijs. De cake wel apart serveren.

    reageren

  • GerardHet is mij iets te zoet, maar dat is een kwestie van smaak. Twee kruidnagels doen hier wonderen. Wijn eventueel vervangen door port, maar dan weer minder suiker... 35 minuten is wel kort, zeker als je keiharde stoofpeertjes hebt: ik neem minstens een uur... Wel zorgen dat een en ander geen pap wordt.

    reageren

  • DebbyAls je niet zo van drank houdt, kan je er ook een flesje bessensap door doen, wel de donkere, is ook heel erg lekker.

    reageren

  • GerdaGewone rode bessensap is het beste anders worden de peren goor van kleur. Ik combineer altijd wijn met bessensap. Van de drank verdampt de alcohol maar laat een heerlijke smaak achter.

    • ArdaIk neem Glühwein, en wat bruine basterdsuiker extra erbij.

    • MartinEen kaneelstokje erbij zou ook lekker zijn.

    • yvonneIk neem biologische glühwein, soms port.

    reageren

  • AdaWas ook heerlijk met kaneelijs! En een toef(je) slagroom uiteraard. Kook gerust een peertje meer dat je nodig hebt, een stukje eraf snijden om te proeven werkt - althans bij mij - niet, dan wil je 'm helemaal opeten.

    reageren

  • simoneTop!

    reageren

  • SofieIk dacht dat stoofperen klaarmaken ingewikkeld zou zijn, maar afgezien van de lange lijst met spullen blijkt het heel simpel te zijn en het resultaat is waanzinnig lekker!

    reageren

  • InaJe kan in plaats van gewone rode wijn ook rode Spaanse zoete wijn toevoegen, dan is suiker niet nodig.

    reageren

  • RiaHeerlijk dit stoofperenrecept. Heb er iets minder suiker in gedaan en een peperkorreltje meer. Twee dagen van tevoren gemaakt en was als bijgroente een voltreffer. Dank voor dit recept.

    reageren

  • TrixAlleen al van de reacties loopt me het water in de mond...

    reageren

  • DianaGeen keuken prinses, maar dit ga ik maken!

    reageren

  • WillemHeerlijk. Geserveerd op bedje van mascarpone en toefje Griekse yoghurt ernaast.

    reageren